Považský Chlmec prepojí so Žilinou nová, 185-metrová lávka pre cyklistov. Najneskôr do leta 2023


Foto: Považský Chlmec prepojí so Žilinou nová, 185-metrová lávka pre cyklistov. Najneskôr do leta 2023 Foto: Google Maps

Úsek Vážskej cyklodopravnej trasy smerom na Bytču bude najneskôr do dvoch rokov o niečo bezpečnejší, pred niekoľkými dňami bola podpísaná zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky na projekt “Na bicykloch vôkol Váhu”.

Jeho hlavná aktivita spočíva vo vybudovaní Vážskej cyklodopravnej trasy v úseku Kotešová - Žilina. Žilinský samosprávny kraj vďaka tomu získa z európskych štrukturálnych fondov sumu 5,5 miliónov eur. Za tie na niektorých častiach postaví nový úsek cyklotrasy, v iných vyznačí trasu na aktuálne existujúcich komunikáciách.

Projekt vyrieši aj prepojenie Považského Chlmca so Žilinou, v pláne je vybudovanie mostného objektu - lávky, v celkovej dĺžke 185 metrov. Prechádzať bude cez rieku Váh na pravý breh Váhu od Chlmca v lokalite ulice K lodenici, v blízkosti poľovníckej strelnice.


„Premostenie rieky Váh a existujúcej komunikácie pri strelnici je navrhnuté trojpoľovou lávkou s celkovou dĺžkou 185,30 m. Uhol kríženia toku s lávkou je 90 stupňov, nosná konštrukcia pozostáva z troch polí. Prvé a tretie pole je navrhnuté ako železobetónová doska hrúbky 0,5 metra. Druhé pole je navrhnuté ako oceľová priestorová priehradová konštrukcia zavesená na medziľahlé podpery pomocou oceľových tiahel,“ spresňuje projektová dokumentácia.

Zdroj: Google Maps / ŽSK

V rámci eurofondového projektu by malo vzniknúť viac ako 8,4 kilometrov nových úsekov cyklotrasy, ďalších päť a pol kilometrov vznikne vyznačením vodorovného alebo zvislého dopravného značenia na existujúcich komunikáciách. Cyklotrasa sa napojí na pripravovaný úsek Hrad-Budatín - Hrad-Strečno.

Odhadovaný začiatok realizácie prác je už v auguste tohto roku, pričom trvať by mali 19 mesiacov. Nového úseku cyklotrasy by sa Žilinčania a návštevníci regiónu mali dočkať najneskôr vo februári roku 2023. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu