VIDEO: V Žiline za rok postavili desaťmetrový pancierový vlak Štefánik v mierke jedna ku šesť


Foto: VIDEO: V Žiline za rok postavili desaťmetrový pancierový vlak Štefánik v mierke jedna ku šesť

Jeden rok trvalo nadšencom z Tankového a ponorkového klubu Žilina postaviť vernú kópiu pancierového vlaku Štefánik v mierke 1 ku 6. Vlak využívala povstalecká armáda počas Slovenského národného povstania (SNP) na úsekoch okolo Zvolena. Na výstavbe hliníkového modelu sa podieľalo päť ľudí.

„Dĺžka koľajovej trate je 30 metrov, samotný vlak má elektrický motor a zvukový aj dymový modul. Postavili sme ho v zložení jeden tykadlový vozeň vpredu, 1 delový vozeň za ním, dva tankové vozne na 3 a 5 pozícii, lokomotíva štvrtá v poradí a na záver ako šiesty je guľometný vozeň,“ priblížil Vladimír Randa, predseda Tankového a Ponorkového klubu Žilina.

Zdroj: Vladimír Randa

Aktuálne je model vystavený v galérii tankového klubu na Štúrovej ulici v Žiline, rozšíril program vystúpení, do ktorého už dnes patrí Bitka o mesto Bastogne, Bitka o Atlantik, Vylodenie v Normandii či Bitka o Britániu.


Niektoré programy mali možnosť Žilinčania vidieť aj počas predstavení na Vodnom diele v Žiline. Desaťmetrový pancierový model vlaku Štefánik sa zaradí do nového programu pod názvom boje v SNP, čakajú ho vystúpenia prevažne v zahraničí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu