Súčasné vedenie Žilinskej župy podalo štyri trestné oznámenia po kontrole predchodcov. Počet nemusí byť konečný.


Foto: Súčasné vedenie Žilinskej župy podalo štyri trestné oznámenia po kontrole predchodcov. Počet nemusí byť konečný.

Pred vyše dvoma rokmi vystúpili predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na tlačovej konferencii so zisteniami auditu zmlúv a zákaziek predošlého vedenia župy na čele s Jurajom Blanárom. Predsedníčka kraja Erika Jurinová vtedy hovorila, že aj rok po nástupe nachádzali krabice so spismi a v niektorých prípadoch chýbali dokumenty k obstarávaniu.

Pre chybné procesy hrozilo podľa jej slov vrátenie peňazí z európskych štrukturálnych a investičných fondoch (ĚŠIF). „Bavíme sa o miliónoch eur, aj preto musíme pristúpiť k takým krokom ako trestné oznámenia, podania kontrol na Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad. Zamestnanci úradu majú aj nové úlohy - popri nových verejných obstarávaniach kontrolujú spisy až 5 rokov dozadu,“ uviedla vo februári 2019 Jurinová.

Medzi závažné pochybenia prezentované na tlačovej konferencii boli zaradené zákazky v oblasti informačných technológií alebo stavebníctva, niektoré služby a tovary mali byť dodávané bez verejného obstarávania. Kuriozitou bolo, že ani samotný dodávateľ pre služby verejného obstarávania neprešiel verejným obstarávaním.

Počet trestných oznámení zrejme stúpne

Dnes, teda vyše tri roky po nástupe a dva roky od tlačovej konferencie, je celkový počet podaných trestných oznámení zo strany Úradu Žilinského samosprávneho kraja na úrovni štyroch. Samotného postupu vo verejnom obstarávaní sa týkali dve z nich. Ako potvrdila hovorkyňa župy Lucia Lašová, tento počet nemusí byť konečný:

„V jednom prípade polícia ešte koná, dve boli ukončené s výsledkom, že konanie nebolo posúdené ako trestný čin a v jednom prípade bola neprávoplatne odsúdený bývalý riadiaci pracovník Úradu ŽSK. Okrem toho viaceré staršie obstarávania, ktoré boli komunikované na tlačovej konferencii, boli odoslané na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý preveruje zákonnosť postupov pri verejnom obstarávaní.“

Úrad ich podľa slov hovorkyne vyhodnocuje priebežne, v niekoľkých prípadoch boli zistené porušenia zákona, ktoré spôsobili zmarenie hospodárskej súťaže. „Po ukončení všetkých konaní revíznych postupov zo strany ÚVO, pri ktorých zistenia poukazujú na porušenie zákona a následnému vzniku škody úradu, podá ŽSK trestné oznámenie,“ doplnila Lašová.

Spomínaný prípad neprávoplatného odsúdenia sa týka známej kauzy nákupu CT prístrojov, ktorý podľa vyjadrenia Úradu pre verejné obstarávanie župa v blanárovej ére nakupovala za dvojnásobok sumy.

Odsúdili len úradníka, za zločin má sedieť 7 rokov a zaplatiť pol milióna

Samotný bývalý župan v prípade nefiguruje ako obvinený, hoci jeho podpis na zmluve nechýba. Vďaka triku s nastavením súťažných kritérií sa dalo špekulatívne ponúknuť najvyššiu sumu a zároveň byť v očiach hodnotiteľov najvýhodnejší, čo využil víťazný uchádzač.


Blanár sa pri obvineniach bráni formulkou, že v zmysle zákona nemohol podpísať zmluvu s iným uchádzačom. Samotný špekulatívny spôsob obstarania verejne nekomentoval: „V zmysle zákona sa neúspešní uchádzači v aukcii nemohli stať víťazmi. Prijať sme mohli len ponuku víťazného uchádzača alebo zrušiť súťaž.“

Hoci zmluvu s víťazným uchádzačom podpisoval župan, jediným, zatiaľ neprávoplatne odsúdeným, je vtedajší riaditeľ odboru verejnej správy. V júli ho Špecializovaný trestný súd odsúdil za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe na sedem rokov odňatia slobody. Ustanovil mu zaplatiť župe finančnú náhradu vo výške 522 tisíc eur. Obžalovaný sa voči verdiktu odvolal, rozhodnutie je preto neprávoplatné a vo veci rozhodne súd vyššej inštancie:

„Sudca ŠTS dňa 22.07.2020 v trestnej veci vyhlásil rozsudok a uznal obžalovaného J.J. za vinného zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 7 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný je podľa súdu povinný uhradiť poškodenej organizácii Žilinský samosprávny kraj škodu vo výške 522 000,-Eur. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal, rozhodovať bude Najvyšší súd SR,“ potvrdila nám v lete hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Aj keď je región Žilinského kraja suverénne najväčším príjemcom peňazí z európskych štrukturálnych a investičných fondov, pre pochybenia sme prišli o časť európskych peňazí. Vyše milión stálo obyvateľov kraja nedodržanie termínu výstavby v jednej zo zákaziek. Súčasné vedenie kraja má jasno v tom, že vinníkom sú ich predchodcovia:

„Župa po nástupe riešila eurofondové projekty, u ktorých bola ohrozená refundácia z dôvodu neukončenia stavby v termíne. V jednom prípade sa stalo, že kvôli nedodržaniu termínu župa prišla o 1,2 mil.€, ktoré neboli refundované z dôvodu neskorej realizácie. Dôvodom bolo zdĺhavé VO realizované predchádzajúcim vedením, ktoré nebolo síce vyhodnotené ako pochybné, ale predchádzajúcim vedením došlo k niektorým nesprávnym manažérskym rozhodnutiam o realizácii stavby, ktoré stav spôsobili,“ dodala hovorkyňa Lašová s tým, že pri projektoch, ktoré začalo realizovať súčasné vedenie, neevidujú riziko vrátenia peňazí z eurofondov.

Súčasné vedenie súťaží výrazne viac

Faktom je, že Žilinský samosprávny kraj patrí v minuloročnom porovnaní s ostatnými na líderskú pozíciu v počte vyhlásených a zrealizovaných verejných obstarávaní. Rok 2020 sa niesol z pohľadu župy v znamení vyše 200 vyhlásených súťaží, v poradí druhý Nitriansky kraj má ich počet štvrtinový.

Bez obstarania služieb prímestskej autobusovej dopravy pre regióny Liptova a Oravy boli vyhlásené alebo ukončené zákazky za 62 miliónov eur bez DPH. Predstavitelia odboru verejného obstarávania vypočítali, že rozdiel medzi predpokladanými hodnotami zákaziek a skutočne vysúťaženou sumou za roky 2020 a 2019 predstavoval až 15 miliónov eur.

Žilinská župa sa nevyhýba súťaženiu aj podľa hodnotenie zadávateľov verejných zákaziek na Slovensku, ktoré bolo realizované na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu