Hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste dostala novú montáž na ďalekohľad, ide o slovenský unikát


Foto: Hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste dostala novú montáž na ďalekohľad, ide o slovenský unikát Foto: Žilinský samosprávny kraj

V Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste bola včera osadená nová montáž pre  ďalekohľad s príslušenstvom, inováciu na odbornom pracovisku Krajskej hvezdárne v Žiline pomáhal financovať Žilinský samosprávny kraj. Obstaranie montáže a hlavného ďalekohľadu s príslušenstvom stále približne 45-tisíc eur. 

„Pôvodný ďalekohľad bol technicky zastaraný a znižoval kvalitu aj kvantitu pozorovaní, čo komplikovalo odbornú aj popularizačnú prácu hvezdárne. Preto sme sa rozhodli podporiť modernizáciu a verím, že nový ďalekohľad čoskoro ocenia aj návštevníci,“ uviedol riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

V stredu 9. decembra bola pôvodná montáž, umiestnená v kupole hvezdárne, demontovaná a pomocou žeriava ho nahradila nová od talianskej spoločnosti 10micron, ktorá je divíziou spoločnosti pre presnú mechaniku a vybavenie COMEC-Technology. Pôvodná montáž a hlavný ďalekohľad pochádzal ešte z 80. rokov minulého storočia, pričom bola iba čiastočne modernizovaná pred dvanástimi rokmi.  

Pre odborné programy aj popularizáciu astronómie

Nevýhodou bolo, že všetky aktivity na ďalekohľade museli byť vykonávané fyzicky a manipulácia s ním bola pre odborné zamestnankyne prakticky nemožná. Nová montáž s ďalekohľadom je priamo riadená počítačom, pričom ide o slovenský unikát.


„Tento typ robotickej montáže sa na Slovensku dnes nenachádza. Zlepší sa ňou presnosť a kvalita odborných programov, zabezpečí komfort pre návštevníkov zariadenia a v neposlednom rade sa zlepšia podmienky pre prácu zamestnancov,“ priblížil Ján Mäsiar, riaditeľ Krajskej hvezdárne v Žiline. 

Novinka s príslušenstvom bude slúžiť na výkon odborno-pozorovateľských a vedeckých programov a na realizáciu populárno-vzdelávacích programov pre verejnosť. „Pevne veríme, že už začiatkom roka 2021 vám budeme môcť novú montáž spolu ďalekohľadmi predstaviť a sprostredkovať vám nádherné pohľady do hlbín vesmíru,“ dodal Mäsiar.

Krajská hvezdáreň v Žiline patrí medzi najúspešnejšie slovenské astronomické zariadenia, za svoju činnosť získala ocenenie Kultúrno-osvetové zariadenie roka za rok 2019 so špecializovaným zameraním. V niektorých oblastiach, najmä v oblasti technického vybavenia, dokáže konkurovať obdobným zariadeniam na Slovensku, či vo svete.

Jedným z ďalších projektov modernizácie priestorov je aj Žilinský IQ park, cieľom ktorého je vytvoriť v areáli Pozorovateľne na Malom diele v Žiline atraktívny priestor na realizáciu neformálneho vzdelávania v oblasti astronómie a kultúry a priestoru pre účastníkov poznatkového cestovného ruchu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj