V Žilinskom kraji vydali počas týždňa mobility vyše dvetisíc bezplatných dopravných kariet


Foto: V Žilinskom kraji vydali počas týždňa mobility vyše dvetisíc bezplatných dopravných kariet Foto: Žilinský samosprávny kraj

Od októbra menil Žilinský samosprávny kraj tarifu prímestskej autobusovej dopravy, ktorej prevádzku dotuje. Dvaja dopravcovia v kraji, Arriva Liorbus a SAD Žilina, vypočítavajú výšku cestovného novým systémom. Pásmovú tarifu nahradila kilometrová. Jednou zo zmien sú aj výraznejšie rozdiely medzi platbou v hotovosti a kartou. 

Nová tarifa sa skladá z fixnej sumy a variabilného poplatku od počtu kilometrov

Podľa Žilinskej župy sú platby dopravnými kartami rýchlejšie a bezpečnejšie. Motivovať cestujúcich k využívaniu sa okrem lacnejšieho cestovného rozhodla aj kampaňou počas Európskeho týždňa mobility. V dňoch od 16. do 22. septembra ponúkali dopravcovia vydanie dopravnej karty bezplatne.

Túto možnosť využilo 2 071 cestujúcich. Štandardná cena karty je v SAD Žilina 4,50 eur, v Arriva Liorbus stojí vydanie čipovej karty je 4 eur. Následne si ich cestujúci nabíja podľa potreby, napríklad u vodiča alebo v klientskych centrách.


Vysoký záujem zároveň znamená rekord pre dopravcov, ktorí vydali viac kariet ako za porovnateľné obdobie v roku 2019 - SAD Žilina o nárast o 150% a Arriva Liorbus o 120 percent.

„Sme radi, že verejnosť využila možnosť bezplatného vydania karty. Našim cieľom bolo podporiť trvalo udržateľnú dopravu a prispieť k zníženiu emisií uhlíka ako i zlepšeniu kvality ovzdušia,“ doplnila županka Erika Jurinová. 

Predsedníčka dodáva, že platba dopravnou kartou za cestovné v prímestských autobusoch zvýši bezpečnosť pri cestovaní aj v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19. Platba kartou je oproti platbe hotovosťou zvýhodnená až o 21,2 % percent, pred zmenou tarify dosahovalo zvýhodnenie maximálne 11,8%. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu