Vláda pokračuje v príprave zdobrovoľnenia gastrolístkov, firmy a reštaurácie by ich zrušili úplne


Foto:  Vláda pokračuje v príprave zdobrovoľnenia gastrolístkov, firmy a reštaurácie by ich zrušili úplne Foto: ilustračné

Vláda Slovenskej republiky pokračuje v príprave zmeny Zákonníka práce, v ktorom upraví možnosť zamestnanca vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie. Návrh zákona predložil do medzirezortného konania minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Petíciu proti návrhu zaviesť možnosť voľby pre zamestnanca sa podpísalo 12 553 ľudí, ktorí žiadajú zachovanie príspevku na stravovanie v jeho súčasnej podobe. Iniciátori a podporovatelia petície zbierali podpisy v uplynulých týždňoch aj v Žiline.

Požiadavku zachovať súčasný systém stravovania deklarovali na proteste v Žiline počas uplynulého týždňa aj členovia a sympatizanti Konfederácie odborových zväzov.

Vládny návrh dá možnosť voľby, zástancovia gastrolístkov ich budú môcť mať naďalej

Ako nás upozornili čitatelia, počas zberu podpisov lákali aktivisti ľudí na podpísanie petície proti zrušeniu gastrolístkov. K dezinformovaniu zamestnancov prispievajú aj niektoré médiá, keďže emitenti stravných lístkov patria medzi významných zadávateľov reklamy.

Súčasný vládny návrh hovorí len o ich zdobrovoľnení, rušenie sa v zverejnených dokumentoch nespomína. Právo výberu medzi stravovacím lístkom a peniazmi v rovnakej hodnote bude na strane zamestnanca. 

Tým, ktorí si vyberú finančný príspevok, vyplatí zamestnávateľ sumu, ktorou prispieva na stravovanie iným zamestnancom v podobe gastrolístkov. Najmenej však pôjde o 55 percent hodnoty stravovacej poukážky. Zamestnanec si bude môcť vybrať medzi formou príspevku minimálne každé dva roky:

„Ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie iným zamestnancom, suma finančného príspevku na stravovanie je najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky. Zamestnávateľ určí primeranú lehotu na výber zo strany zamestnanca, minimálnu dobu, počas ktorej je zamestnanec viazaný svojím výberom, najviac však 24 mesiacov, a postup v prípade, že zamestnanec v určenej lehote neuskutoční výber. Podrobnosti výberu môže zamestnávateľ ustanoviť vo vnútornom predpise,“ uvádza návrh zákona. 


Poskytovatelia stravovacích služieb platia provízie až 6 percent, najradšej by ich zrušili

Kým gastrolístkami musia ich príjemcovia platiť v reštaurácii alebo potravinách a majú obmedzenú dobu platnosti aj využitie, peniaze fungujú ako univerzálne platidlo už od obdobia pred našim letopočtom. Zrejme aj preto súhlasili s ich zdobrovoľnením viac než tri štvrtiny našich čitateľov. 

Rovnako sa k tomu podľa prieskumu Združenia podnikateľov Slovenska, Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, Slovak Business Agency a portálu menucka.sk stavajú zamestnávatelia a prevádzkovatelia gastrozariadení. Tí totiž musia zo svojich tržieb platiť provízie pri nákupe alebo spätnom výkupe gastrolístkov.

Ak by o budúcnosti rozhodovali zamestnávatelia, tí by radi videli zavedenie alternatívy v podobe peňazí (38,9%) alebo ich zrušili úplne (35,4%). V prípade gastronomických prevádzok by bolo prvou voľbou (40,7%) úplne zrušenie stravovacích poukážok.

Zdroj: zps.sk

Dôvodom je aj fakt, že najväčšia časť prevádzok v prieskume z nich platí poplatok na úrovni 3 až 5 percent z tržby, ktorú im prinesie platba gastrolístkom. 

„Výsledky prieskumu ukazujú pomerne kritický pohľad firiem na súčasný systém fungovania stravovacích poukážok. Desiatky miliónov eur, ktoré nás súčasný systém ročne stojí, získava vďaka zákonom garantovanému podnikaniu malá skupina emitentov na úkor reštaurácií, stravníkov a zamestnávateľov. Zároveň nám prieskum ukázal, že viac ako zmeny v gastrolístkoch, reštaurácie v čase koronakrízy trápi výška DPH, cena práce, pravidelne rastúce príplatky a byrokracia,“ dodal Ján Solík zo Združenia podnikateľov Slovenska.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu