Vláda schválila zmeny pre podnikateľské prostredie, zdobrovoľnenie gastrolístkov vyrieši do októbra


Foto: Vláda schválila zmeny pre podnikateľské prostredie, zdobrovoľnenie gastrolístkov vyrieši do októbra Foto: ilustračné - pixabay.org

Vláda Slovenskej republiky na svojom dnešnom zasadnutí schválila takzvané podnikateľské kilečko, teda návrh vyše sto opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku.

Súčasťou opatrení bude napríklad umožnenie predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, zjedodušenie požiadaviek na detské ihriská či zmena daňových a odvodových zákonov s účinnosťou len raz do roka - vždy k 1. januáru.

Jedným z najostrejšie sledovaných opatrení je zdobrovoľnenie gastrolístkov. Tie sú dnes pre zamestnancov povinné, emituje ich len niekoľko spoločností, ktoré vyberajú poplatok od zamestnávateľov pri ich nákupe aj prevádzkovateľov gastrozariadení pri ich spätnom odkúpení. 

Ešte v roku 2016 potvrdil Protimonopolný úrad Slovenskej republiky pokutu pre firmy poskytujúce stravovacie a benefitné poukážky, kartelové dohody podľa jeho stanoviska spočívali v rozdelení trhu a limitovaní maximálneho počtu stravovacích poukážok prijímaných v obchodných reťazcoch.


Motiváciou malo byť to, že od obchodných reťazcov vďaka ich tržnej sile dostávali percentuálne nižšie provízie v porovnaní s prevádzkovateľmi hotelov či reštaurácii, aj preto sa snažili obmedziť počet prijatých gastrolístkov v supermarketoch na maximálne päť. 

Vláda dnešným uznesením poverila ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, aby jeho rezort do 31. októbra 2020 predložil návrh zákona, ktorý upraví možnosť zamestnanca vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie. 

Na zdrobrovoľnenie stravných lístkov sme sa pýtali aj našich čitateľov na sociálnej sieti Facebook, riešenie podľa ankety podporujú viac než tri štvrtiny z nich.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu