Na základných školách rušia známkovanie, po nástupe do školy sa na čas nebude skúšať


Foto: Na základných školách rušia známkovanie, po nástupe do školy sa na čas nebude skúšať Foto: ilustračné

Od dnes 6. apríla 2020 sa na Slovensku oficiálne zastavuje známkovanie na základných školách. Učitelia majú namiesto klasifikácie možnosť hodnotiť slovne, žiaci navyše v aktuálnom školskom roku nemôžu prepadnúť.

Pedagógovia poskytnú žiakom namiesto známok spätnú väzbu v podobe slovného hodnotenia. Do toho nemá vstupovať prípad, kedy sa žiak nemohol v konkrétnom čase zúčastniť na online vyučovaní.

„Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní,“ uvádza v usmernení pre základné školy Ministerstvo školstva Slovenskej republiky. 

Počas prerušeného vyučovania v školách sa neodporúča hodnotiť žiakov na základe testov a písomných skúšok. Zároveň sa  ruší povinnosť realizovať predpísané kontrolné písomné práce.

Dnes nie je jasné, kedy sa žiaci do škôl vrátia, no po obnovení vyučovania sa písomné a ústne skúšanie nebude realizovať najmenej tri týždne. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, teda nemôže opakovať ročník.


Stredné školy musia zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení žiakov

Podobné opatrenia platia aj pre stredné školy, počas mimoriadnej situácie sa nesmie prihliadať na neplnenie domácej prípravy z objektívnych príčin. Ani v tomto prípade ministerstvo neodporúča hodnotiť žiakov na základe testov a písomných skúšok. 

Naopak, pedagógovia majú prihliadnuť na na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu jednotlivých študentov. Riaditeľ školy oznámi neklasifikovanie tých predmetov, ktoré pôvodne boli klasifikované, avšak podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ich ciele.

Týka sa to, napríklad, laboratórnych cvičení, predmetov praktického vyučovania, či výchovy. O konečnom spôsobe hodnotenia rozhodne v čase mimoriadnej situácie riaditeľ školy po prerokovaní s pedagogickou radou. Aj väčšina stredoškolákov bude mať po nástupe dva týždne na to, aby sa zaradili do procesu bez skúšania:

„V čase mimoriadnej situácie sa ruší povinnosť realizovať predpísané kontrolné písomné práce. Po obnovení vyučovania v školách sa písomné a ústne skúšanie nerealizuje najmenej dva týždne od nástupu žiakov do školy, v prípade žiakov posledných ročníkov štúdia najmenej jeden týždeň,“ usmerňuje stredné školy ministerstvo. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu