V Žiline platí zákaz vypúšťania lampiónov, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko


Foto: V Žiline platí zákaz vypúšťania lampiónov, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina v záujme bezpečnosti občanov a zachovania čistoty informujeme verejnosť o platnosti Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 4/2016, ktoré zakazuje vypúšťanie lampiónov šťastia, lietajúcich lampiónov alebo neobsadených voľných balónov na území mesta. V minulých rokoch došlo na niektorých podujatiach k porušovaniu tohto VZN.

„Zákaz, ktorý platí od roku 2016, niektorí obyvatelia mesta, návštevníci či usporiadatelia podujatí nerešpektujú a lampióny vypúšťajú ďalej. Samotný dôsledok sa každoročne odzrkadľuje na poriadku a čistote v meste a jeho okolí. Množstvo sťažností prichádza aj od občanov z celého mesta, najmä zo širšieho centra. Nejde však len o poriadok, ale aj o bezpečnosť. Lampióny často končia na strechách domov, kapotách áut, cestách a stromoch, kde dohorievajú a môžu ľahko spôsobiť požiar,“ uviedol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

V lanskom roku odstavilo vypúšťanie v novembri trolejbus na Hálkovej ulici, keď v jeho blízkosti dopadol horiaci lampión. Aj preto mesto upozorňuje na platnosť VZN, vypúšťanie lampiónov tento rok neorganizuje nikto, keďže nie je v súlade so záväzným nariadením. Dodržiavanie pravidiel mesta kontroluje Mestská polícia v Žiline.


 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu