FOTO: Aktivisti z EkoFriendly Žilina upozorňujú na neporiadok po včerajšom vypúšťaní lampiónov


FOTO: Aktivisti z EkoFriendly Žilina upozorňujú na neporiadok po včerajšom vypúšťaní lampiónov
Galéria: 5 fotiek
Foto: EkoFriendly Žilina

Včerajšia akcia Večer tisícov želaní, počas ktorej si účastníci kupujú lampióny od organizátora OC Mirage a prispievajú tak na charitu, mala opäť predpokladané “vyvrcholenie”. Aj keď organizátor koncertu a zbierky priamo nenabáda na vypúšťanie lampiónov, približne okolo 17:00 hod. ich účastníci začali zapaľovať a postupne vypustili. 

Mnohí sa pritom domnievajú, že akciu organizuje mesto Žilina a ide o súčasť kultúrneho programu počas roka. Opak je pravdou - mesto pravidelne upozorňuje na zákaz vypúšťania lampiónov, keďže od roku 2016 tento zákaz ukotvili vo všeobecne záväznom nariadení aj poslanci.

V praxi je teda zodpovedný za vypúšťanie a porušovanie VZN každý jeden návštevník osobitne, pri vysokom počte sa postih celej skupiny stáva takmer nemožným. Kuriozitou je aj to, že napriek charitatívnemu podtónu akcie si veľká časť účastníkov zadováži lampióny z iných obchodov, čím podporujú maximálne tržby daného obchodníka.


Zákazy vypúšťania horiacich ozdôb do vzduchu pritom nie sú vo svete ničím výnimočným, vyplývajú najmä z rizika požiarov či ohrozenia niektorých druhov zvierat. Zástanci argumentujú tým, že neporiadok vzniká aj po iných akciách v meste. Včerajšie vypúšťanie však stihlo na čas odstaviť trolejbus na Hálkovej ulici, pozostatky lampiónov zostávajú týždne po stromoch či strechách. 

Aktivisti zo združenia EkoFriendly Žilina upozornili dnes na neporiadok po akcii tým, že v miestach s najväčším neporiadkom rozvešali tašky. „Tašky boli rozvešané v centre, kde sa akcia uskutočnila, na múroch a častiach kde je najviac bordelu. Nejdeme to upratovať, nech to ľudia vidia. Chceme upozorniť na to, že sa nám tento formát akcie nepáči, keďže horiace lampióny nájdeme na strechách, autách, záhradách. Navyše ohrozujú zvieratá a vtáctvo,“ dodal Karol Haas z EkoFriendly Žilina.


 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu