Optimalizovať zimnú údržbu a čistenie ciest v Žiline pomôžu odborníci zo Žilinskej univerzity


Foto: Optimalizovať zimnú údržbu a čistenie ciest v Žiline pomôžu odborníci zo Žilinskej univerzity Foto: ilustračné

S optimalizáciou zimnej údržby a čistením verejných priestranstiev vrátane ciest a chodníkov či zastávok MHD pomôžu Žiline odborníci zo Žilinskej univerzity v Žiline, vyplýva to z podpísanej zmluvy medzi mestom a univerzitou. Súčasťou dohodnutého diela je príprava koncepcie riešenia nového stavu.

Posledná zima preverila schopnosti mesta pri udržiavaní schodnosti cestných komunikácií aj chodníkov, do prác bola nasadená celá dostupná technika a pracovníci spoločnosti Žilinské komunikácie. Pri zabezpečení zjazdnosti pomáhali aj ďalší externí dodávatelia či aktivační pracovníci. 

Mesto Žilina v reakcii na kritiku obyvateľov začalo zverejňovať operačný plán údržby, v ktorom si mohli Žilinčania pozrieť priebeh odhŕňania. Novela zákona priniesla samosprávam nové povinnosti a rozšírila počet kilometrov ciest aj chodníkov, za ktoré sú zodpovedné.

V kombinácii s výdatným snežením tak nepostačovali technické ani personálne kapacity na to, aby bola zabezpečená dostatočná prejazdnosť všetkých úsekov. A to napriek maximálnemu vyťaženiu strojov aj pracovníkov. 


„Pri pokojnom počasí stíhame odhrabať miestne komunikácie od snehu, problém však nastáva pri zvýšenej intenzite sneženia ako tomu bolo v posledných dňoch. Mechanizmy a cestári v takýchto prípadoch nestíhajú upravovať cesty všade a včas, a hoci máme pomerne dosť techniky, časy sa predlžujú, máme sklzy a nestíhame upraviť kritické úseky. Novela zákona nám priniesla povinnosť údržby pre 220 km chodníkov, a na to žiaľ nemáme ani technickú ani personálnu kapacitu. Robíme teda aspoň maximum na frekventovaných chodníkoch a zabezpečujeme prechodnosť pri zastávkach MHD,“ uviedol v januári vedúci odboru dopravy Mestského úradu v Žiline Peter Rolko.

Pracovníci Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline pripravia nové riešenia pre všetky lokality, teda centrum, sídliská aj všetky mestské časti. Koncepcia bude zahŕňať optimalizáciu aj pri okrajových podmienkach, jej súčasťou bude aj čistenie zastávok MHD, verejných priestranstiev či schodísk.

Časť koncepcie, ktorá súvisí so zimnou údržbou, by mala byť vypracovaná do konca septembra, v časti čistenia komunikácií stanovuje zmluva lehotu do 30. novembra 2019. Celková dohodnutá cena za vykonanie a dodanie diela predstavuje 36 267,49 eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu