AKTUÁLNE: Poslanci neschválili navrhovaný model financovania MsHK cez symbolický nájom za štadión


Foto: AKTUÁLNE: Poslanci neschválili navrhovaný model financovania MsHK cez symbolický nájom za štadión Foto: ilustračné

Na dnešnom Mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Žiline rozhodovali poslanci aj o návrhu na odobrenie nájomnej zmluvy medzi dvoma mestskými spoločnosťami - ŽILBYT a MsHK Žilina.

Cieľom takto pripraveného uznesenia bolo poskytnúť hokejovému klubu budovy zimného štadióna, tréningovej plochy a okolitých pozemkov za jedno euro počas najbližších troch rokov a tým pomôcť vykryť rozpočet na nadchádzajúcu sezónu. Klub sa má po zostupe z extraligy predstaviť v prvej lige.

Takýto krok pripravilo vedenie mesta Žilina po tom, ako stroskotali trojmesačné rokovania s potenciálnym záujemcom o kúpu klubu, prípadne jeho sponzorovanie. MsHK Žilina je jedným z dvoch prípadov hokejových klubov z prvej ligy a extraligy, ktorého stopercentným majiteľom je mesto.

Práve preto musí mesto znášať aj prípadné náklady na odohranie sezóny A tímu. Už pred hlasovaním informoval predseda najväčšieho klubu v zastupiteľstve Vladimír Randa o tom, že klub návrh nepodporí. Časť poslancov podľa jeho slov nedôveruje v možnosť reštartovania žilinského hokeju navrhnutým modelom financovania:

„Musíme reflektovať na názory, ktoré hovoria o tom, že už si nemôžeme klamať a financovať klub rôznymi spôsobmi, abo to “nejak” vyšlo. Návrh vznikol vo veľkej časovej tiesni a viem, že bol robený z tej najlepšej vôle a s cieľom pomôcť hokeju, ale tak ako je predložený, ho náš klub nepodporí,“ dodal viceprimátor. 

Nakoniec sa tak aj stalo, za návrh hlasovalo len 9 prítomných poslancov, zvyšných 16 sa zdržalo. Mesto zároveň plánuje podľa slov primátora pripraviť model, prostredníctvom ktorého by mal byť extraligový šport v Žiline financovaný rovnocenne. Požiadavku na dotáciu majú napríklad basketbalový a volejbalový klub.

„Vnímam požiadavku športovej verejnosti, že v Žiline by sme mali konečne zrovnoprávniť všetky športy a športové kluby na jednu úroveň bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú vo vlastníctve mesta. Preto pripravíme na jeseň nový model financovania športu, kultúry a vzdelávania, ktorý by mohol vyriešiť požiadavku aj financovania iných extraligových klubov. Pevne verím, že môžeme zabezpečiť zrozumiteľné, transparentné a rovnocenné financovanie týchto aktivít na území mesta,“ uviedol pred hlasovaním primátor Peter Fiabáne.


Čo sa bude diať s klubom po neschválení tohto návrhu zatiaľ nie je jasné, poslanec a predseda predstavenstva MsHK Žilina Peter Durmis na mieste uviedol, že hlasovanie bolo podľa neho rozhodovaním o tom, či sa bude v Žiline vôbec hrať hokej a nie na akej úrovni.

Pripomenul, že už takto naplánovaný predstavený rozpočet je minimalistický a účasť v druhej lige by podľa neho stála menej len o približne 15 až 20 tisíc eur. V predstavenom rozpočte majú niektorí hráči naplánované odmeny vo výške 700 - 800 eur, pričom ide o zmluvu na živnosť, teda nie sumu v čistom a len po dobu sezóny, teda ôsmich mesiacov.


 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu