Festival Hviezdne noci 2019 i pre tých najmenších


Foto: Festival Hviezdne noci 2019 i pre tých najmenších Foto: Hviezdne noci

Bytčiansky multižánrový festival Hviezdne noci si v rámci aktuálneho, piateho, ročníku, pripravil bohatý a rôznorodý program i pre tých najmenších. Deti všetkých vekových kategórií sa počas štyroch dní, od 15. do 18. augusta, môžu tešiť na hojnosť bábkových predstavení, filmových premietaní, vystúpení pouličných umelcov a mnoho iného.

Divadelné predstavenia, vhodné pre deti od troch rokov vyššie, prídu na festival odohrať súbory z celého Slovenska. Klasické ľudové rozprávky Janko Hraško a Drevená krava ožijú prostredníctvom tradičných bábok, o ktorých návrat do povedomia sa snaží súbor Divadlo z domčeka.

Súbor ZkuFraVon vystúpi s dvoma predstaveniami, klasickým Pinocchiom, v ktorom drevená bábka chlapca ožíva a predstavením More príbehov, v ktorom kráľ Čao Čao dá život jednému z troch previnilcov, ak mu jeden z nich rozpovie príbeh zaujímavejší od toho šašovho. Fajnšmekri si určite nenechajú ujsť túto príležitosť i kvôli Stroon-ovej hudbe.

Odohrané budú tiež predstavenia Divadielka Maťko Ministerstvo nápadov o dedine Psoland, gréckou mytológiou inšpirovaná hra Herkules alebo dobytie pekla v podaní súboru Tyjátr a Notový Danny deti zábavnou formou poučí o rôznorodosti hudobných žánrov.

Herkules alebo dobytie pekla. Zdroj: Hviezde noci


Notový Danny. Zdroj: Hviezde noci

V rámci filmového programu budú môcť deti vidieť jednu z vôbec prvých dlhometrážnych animovaných snímok Dobrodružstvá princa Achmeda, ktorý režisérka Lotte Reiniger natočila v roku 1926. Nemý film bude hudobne sprevádzať bytčianska akustická kapela Tonus Eos pod vedením Marty Búšfyovej.

Francúzsky animovaný film Veľký zlý lišiak a iné príhody, zložený z troch poviedok, bol od svojho uvedenia v roku 2017 oceňovaný kritikmi i divákmi, takže na svoje si určite prídu i rodičia malých ratolestí.


Veľký zlý lišiak. Zdroj: Hviezde noci

Ako predfilm bude premietnutá čerstvá tohtoročná novinka, animovaný film Šarkan od slovenského režiséra Martina Smatanu, ktorý sa skladá z čarovných obrazov a rozpráva príbeh o spomínaní na tých, čo už nie sú medzi nami

Šarkan. Zdroj: Hviezde noci

Zastúpená bude i tvorba našich západných susedov. Z českej tvorby si malí i veľkí diváci môžu vychutnať výber z krátkych filmov od majstrov animovaného filmu Jiřího Trnku, Hermíny Týrlovej a Ludvíka Kadlečka.

Medzigeneračné spojenie pamätníkov i mladších divákov sľubuje premietanie rodinnej drámy z obdobia socializmu Už zase skáčem cez kaluže v réžii legendárneho Karla Kachyňu. A aby toho nebolo málo, o pouličnú ohňoshow Drsňošov pri zábave slnka sa postará šašo Fjodor a jeho potulná divadelná spoločnosť.

Festival sa uskutoční od štvrtka 15.8. do nedele 18.8. 2019 v Bytči. Podrobnejšie informácie o dennom programe, ubytovacích možnostiach sú na webe festivalu: hviezdnenoci.sk  Lístky môžete kúpiť vo výhodnej cene na portáli Predpredaj.sk   



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Hviezdne noci