Žilinská univerzita v Žiline, ŽSR a ZSSK majú spoločný cieľ - lepšiu dopravu


Foto: Žilinská univerzita v Žiline, ŽSR a ZSSK majú spoločný cieľ - lepšiu dopravu Foto: Žilinská univerzita v Žilina

O tom, že pre Žilinskú univerzitu je železničná doprava a s ňou súvisiace otázky prioritou, svedčí aj druhé pracovné stretnutie vedenia univerzity s významnými dlhoročnými partnermi zo železničnej dopravy. Po vyše mesiaci sa tak opäť venovali spoločnej téme – tentokrát však s konkrétnymi návrhmi na riešenie. 

Spoločné projekty, vzdelávanie či stratégie. Aj taký bol program prvého pracovného stretnutia v máji 2019 na pôde Žilinskej univerzity v Žiline.

Druhé pracovné stretnutie sa už však nieslo v duchu konkrétnych tém, ktoré boli vymedzené na predchádzajúcom stretnutí zo strany Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) – manažéra železničnej infraštruktúry a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK)– národného dopravcu, ale aj zo strany hosťujúcej Žilinskej univerzity v Žiline. 

„Som rád, že sa nám darí postupne meniť slová na činy. Je zrejmé, že máme rovnaký cieľ a že ho môžeme dosiahnuť len spoločnými silami. Odmenou nám budú spokojní cestujúci,“ povedal na úvod stretnutia prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., rektor UNIZA.  

Žilinská univerzita v Žiline navrhla spoluprácu v oblasti prípravy a realizácie sanácii úsekov železničných tratí a železničných staníc a v oblasti prípravy, realizácie a monitoringu pozemných stavieb (výpravné budovy, depá a pod.) v súvislosti s modernizáciou koridorových tratí, resp. rekonštrukciami predmetných objektov železničných staníc.

Okrem toho má univerzita dlhoročnú skúsenosti s vývinom, tvorbou, ale aj nasadením systémov pre plánovanie železničnej dopravy, špeciálne so zameraním na prípravu grafikonu vlakovej dopravy či algoritmami na plánovanie turnusov vozidiel a personálu či simulácie správania sa cestujúcich. Je teda na mieste nielen jej intenzívna spolupráca so ŽSR ako manažérom infraštruktúry, ale aj ZSSK ako národným dopravcom.


Novinkou je „Smart Train“ - prepojenie vlaku a ostatných častí infraštruktúry komunikačnými sieťami novej generácie s cieľom nasadenia nového typu služieb pre potreby riadenia, údržby, zvyšovania kvality poskytovaných prepravných služieb a komfortu cestovania. Prioritou je vývoj a implementácia nových služieb pre potreby cestujúcich a integrovanej dopravy.

Po prerokovaní hlavných bodov budúcej spolupráce boli účastníkom predstavené viaceré laboratóriá zamerané na železničnú dopravu.

Laboratórium železničnej dopravy. Zdroj: UNIZA
Laboratórium železničnej dopravy. Zdroj: UNIZA


 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žilina