Internetom sa šíria desiatky vymyslených správ, polícia bude autorov a šíriteľov hoaxov trestať


Foto: Internetom sa šíria desiatky vymyslených správ, polícia bude autorov a šíriteľov hoaxov trestať

Určite ste neraz zachytili na internete správu, že na Slovensku má dochádzať k únosom detí, alebo na sedadlách v kinách bývajú umiestnené injekčné striekačky nakazené vírusom HIV, či dokonca, že ľuďom sú rozdávané kľúčenky na parkoviskách za účelom ich sledovania. Podobné správy sa objavujú takmer denne a tisíce ľudí ich rozširujú ďalej.

Sociálne siete poskytujú v dnešnej dobe priestor pre skutočne rýchle a masové šírenie správ. Okrem toho, že ľuďom pomáhajú v rôznych situáciách, sa dajú aj veľmi ľahko zneužiť. Existujú totiž osoby, ktoré či už úmyselne alebo neúmyselne, zverejnia neoverenú a nepravdivú správu vyvolávajúcu paniku. Ostatní následne zo strachu o svoje zdravie či majetok túto správu ďalej rozširujú.

Polícia v tejto súvislosti založila na sociálnej sieti Facebook novú stránku s názvom Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorá sa zaoberá problematikou hoaxov na Slovensku. Hoax (v angličtine označuje podvod, žart) je elektronicky šírená správa, ktorá napriek svojej nezmyselnosti vyzýva na to, aby bola preposielaná ďalším ľuďom.

Na uvedenej stránke sú postupne zverejňované všetky známe prípady poplašných správ a prípadne aj výsledok ich preverovania.


Prípady opisované v správach polícia na Slovensku neeviduje

Používatelia sociálnych sietí sa vo väčšine prípadov nezamýšľajú nad tým, čo vlastne zdieľajú. Ak už dôjde na preverovanie faktov a skutočností, často nevedia vysvetliť svoje konanie, prípadne sa odvolávajú na to, že informácie niekde počuli a zo strachu ich zverejnili.

Policajný zbor jasne upozorňuje autorov a šíriteľov poplašných správ, že bude postupovať nekompromisne podľa zákona. Šírenie poplašnej správy je trestným činom, za ktorý je možné uložiť trest až na 2 roky väzenia a v určitých prípadoch až na 8 rokov väzenia.

Pozrite si videá, v ktorých polícia hovorí o šírení hoaxov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu