Dobrovoľníci zavesili v lete na Bielom vrchu hojdačku, vydržala len niekoľko týždňov


Foto: Dobrovoľníci zavesili v lete na Bielom vrchu hojdačku, vydržala len niekoľko týždňov Foto: Matej Michalec

Počas leta uplynulého roku zavesila skupina dobrovoľníkov na Hradisku nad sídliskom Hájik podomácky vyrobenú hojdačku, ktorá mala slúžiť bezplatne všetkým. Ako pred niekoľkými dňami informoval jeden z tých, ktorí ju osadili, vydržala len niekoľko týždňov. Niekto hojdačku poškodil, ďalšiu menšiu zvesil úplne. Hojdačky sa stávajú populárnym spôsobom, ako ozvláštniť a zatraktívniť rekreačné lokality.

Podobná adrenalínová hojdačka vznikla aj na vrchu Skalka neďaleko Rajeckých Teplíc, záujem turistov však so sebou priniesol niekoľko problémov - napríklad nedisciplinované parkovanie návštevníkov v obci alebo neporiadok v okolí turistickej atrakcie. Hojdačku napokon niekto, pravdepodobne poľovník, odrezal úplne a tak jej zvyšky dobrovoľníci z Klubu Slovenských turistov Lietavská Svinná zvesili. 

Podobný osud postihol aj hojdačky nad Žilinou na Hradisku - niekto lano s nosnosťou 2 tony prerezal, zároveň nasprejoval pneumatiku, ktorá slúžila ako “sedlo” pre hojdanie. Lano daroval v lete súčasný viceprimátor Vladimír Randa.


„Len chcem odkázať, že ak sa hojdačky niekomu konkrétne nepáčili, stačilo napísať a ak by bol na to dôvod, dali by sme ich dole a premiestnili ich tam kde by niekomu robili radosť. Takto vznikla škoda na lane, takisto sme prišli o šróby a nasprejovanú pneumatiku, ktoré sme zaobstarali z vlastných zdrojov. Na strome niekto zanechal oranžové fľaky pravdepodobne od nejakého spreja čo mi je takisto veľmi ľúto lebo sme hojdačku spravili aj pre to aby ľudia trávili trošku viac času v prírode a nie jej a zároveň aj sebe ďalej škodili,“ dodal v skupine Hájičanov Matej, ktorý patril k tým, čo hojdačky osadili.

Prerezaná hojdačka na Hradisku. Zdroj: Matej Michalec

Ako uviedol, ani takýto čin mu nezabráni v tom, aby ďalej tvoril podobné atrakcie. Zbytok lana chce využiť na niečo iné, k vytvoreniu podobných prospešných vecí pozýva aj ostatných. „Viem, že na Hájiku žijú aj ľudia, ktorí vo svojom čase zbierajú po hradisku a sídlisku obaly a robia všetko možné pre trvalú uznateľnosť a nehovoria o tom verejne, tým ďakujem a pozývam k tomu a možno k viac dlhodobejším riešeniam všetkých. Ak chceme, spolu dokážeme čokoľvek,“ dodal Matej.


Príspevok v skupine Žilina - Hájik


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu