Zajtra je v Žiline Večer tisícov želaní, lampióny je v meste zakázané vypúšťať


Foto: Zajtra je v Žiline Večer tisícov želaní, lampióny je v meste zakázané vypúšťať Foto: Takto to vyzeralo po jednom z ročníkov. Zdroj: Mesto Žilina

Zajtra 15. novembra 2018 bude v Žiline na Námestí Andreja Hlinku prebiehať benefičná akcia pod názvom Večer tisícov želaní, počas ktorého sa predajom lampiónov získavajú finančné prostriedky na dobročinné účely. Doteraz sa za všetky ročníky podarilo podľa slov organizátorov zozbierať takmer 50-tisíc eur. 

„Výťažok z akcie aj tento rok poputuje do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, kde sa zotavujú pacienti a snívajú svoje sny o zdraví. Vďaka vám sa im bude snívať ľahšie a nádej na nový začiatok nebude nedosiahnuteľná. Ako poďakovanie za vašu štedrosť sme si pre vás pripravili jedinečný koncert skupiny Arzén,“ uviedli organizátori benefičnej akcie. 

Napriek tomu, že pri propagácii organizátori nenabádajú k vypúšťaniu lampiónov, väčšina ľudí zakúpené horiace ozdoby vypustí do vzduchu napriek tomu, že v Žiline už dva roky platí zákaz. Dôvodom sú bezpečnostné riziká - horiace ozdoby môžu spôsobiť požiar. Mesto pristúpilo k zákazu aj na základe početného množstva sťažností zo strany občanov. 


„K zákazu pristúpilo mesto po dlhoročných negatívnych skúsenostiach z rôznych podujatí, na ktorých sa takéto lampióny vypúšťali. Samotný dôsledok sa odzrkadlil na poriadku a čistote v meste a jeho okolí. Množstvo sťažností prichádzalo aj od občanov z celého mesta, najmä zo širšieho centra. Mestského zastupiteľstvo v roku 2016 schválilo všeobecne záväzne nariadenie, ktoré zakazuje vypúšťanie tzv. lampiónov šťastia. Nejde však len o priadok, ale aj bezpečnosť. Nestalo sa raz, že vypustený lampión spôsobil požiar, našťastie zatiaľ nie v Žiline,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Minulý rok na podujatie zareagovala aj Turistická informačná kancelária (TIK) Žilina, ktorá vytvorila podujatie Večer jedného želania s podtitulom Koniec vypúšťaniu lampiónov. Zaujímavosťou je, že v Thajsku môže vypúšťanie lampiónov v blízkosti letísk vyústiť až v trest smrti. Namiesto vypúšťania pozvali predstavitelia TIK Žilina obyvateľov do hvezdárne na Malom dieli. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu