TIK Žilina reaguje organizovaním večera jedného želania, želá si koniec vypúšťanie lampiónov


Foto: TIK Žilina reaguje organizovaním večera jedného želania, želá si koniec vypúšťanie lampiónov Foto: Facebook - Večer jedného želania

Na piatkovú pripravovanú akciu Večer tisícov želaní, v rámci ktorej každoročne dochádza aj k vypúšťaniu lampiónov šťastia na Hlinkovom námestí, zareagovalo Mesto Žilina prostredníctvom Turistickej informačnej kancelárie podujatím Večer jedného želania. Tým je práve obmedzenie vypúšťania horiacich papierových ozdôb, po ktorých v meste zostáva neporiadok. Akcia každoročne rozdelí mesto na dva tábory, vďaka niekoľkým jej ročníkom bol pridaný aj zákaz vypúšťania lampiónov do jedného z všeobecne záväzných nariadení.

Názory Žilinčanov sa rôznia, viacerí upozorňujú na bezpečnostné riziká. Počas doterajších ročníkov sa v Žiline zatiaľ nič vážnejšie nestalo, v zahraničí sa snažia vypúšťanie taktiež obmedziť. Extrémnym bolo v roku 2014 varovanie vládnych autorít v Thajsku, ktoré upozorňovala návštevníkov jedného z festivalov na to, že porušenie zákazu vypúšťania lampiónov v blízkosti letísk môže vyústiť až do trestu smrti. V Českej republike dokonca hasiči vytvorili inštruktážny klip, ktorý poukazuje na riziká spojené s vypúšťaním lietajúcich ozdôb.


„Je naozaj krásne to zažiť, ale pokiaľ sa ľudia nenaučia nerobiť si pod nohami bordel, tak potom by si nemali ani vychutnať tento zážitok. Ja mám každý rok len jedno želanie, aby sa dospelí ľudia prestali správať ako malé deti a aby prestali len rozprávať o krásnych veciach, ale ich aj začali uskutočňovať. Koľko rokov ešte musím čakať, kým sa mi moje želanie splní?“ uviedla na margo vypúšťania v komentári jedna z našich čitateliek. Neporiadok po lampiónoch väčšinou zmizne do niekoľkých dní, v zriedkavých prípadoch zostávajú zvyšky rozvešané po stromoch.

Naopak, iní upozorňujú na to, že vypúšťanie nie je jedinou akciou, po ktorej v meste vzniká neporiadok. „Niekedy sa niečo pekné urobí, z čoho majú najväčšiu radosť naše ratolesti a hneď je okolo toho kopec rečí. To, že po všetkých slávnostiach, čo sa v Žiline robia, ostáva všade totálny neporiadok, tak to nikoho netrápi. Že neporiadok robia bezdomovci, nielen odopadkami, ale svojim močom špinia lavičky, to tiež nikoho nezaujíma,“ oponuje ďalší čitateľ. Lampióny zažiaria tento rok aj v Trnave, miestna televízia oslavuje 20. výročie svojej existencie.

Nádheru oblohy si môžete vychutnať každú noc, nie len v tú jednu! Pozývame Vás aj do hvezdárne na Malý Diel, kde v piatky prebiehajú pozorovania oblohy. Niekto potrebuje každý rok mať svojich tisíc želaní. Väčšine ľudí, ktorí majú radi svoje mesto, však stačí iba jedno želanie - aspoň krátke zamyslenie sa nad zmysluplnosťou tejto udalosti. Je pre nás toto krátke potešenie naozaj tak bytostne dôležité? Veď pohľad na nebo plné hviezd je miliónkrát krajší, ako pohľad na pár lampiónov, ktoré žiaria len chvíľu,“ popisuje Turistická informačná kancelária dôvod vzniku protiakcie Večer jedného želania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu