Miroslavovi dozreli banány v exotickej záhrade v Marčeku, rodia mu aj kávovníky či kiwi


Foto: Miroslavovi dozreli banány v exotickej záhrade v Marčeku, rodia mu aj kávovníky či kiwi Foto: čitateľ Miroslav

Netradičné koníčky s netradičnými výsledkami má mnoho Žilinčanov, medzi nimi aj Ing. Miroslav Májek, ktorý ako amatér pestuje rôzne exotické rastliny. Na tento účel mu slúži zimná záhrada, pestovateľskými úspechmi sa môže pochváliť aj vo vonkajších priestoroch - na naše podnebie mu tu totiž dozrievajú skutočne zaujímavé plodiny a kvety.

V týchto dňoch nadšencovi Miroslavovi dozreli priamo v zimnej záhrade banány, rodiaci banánovník tak vyčaril úsmev na tvári nielen jemu. Keďže väčšina banánov sa pestuje mimo naše klimatické podmienky, nastáva otázka, či sú takto dopestované plodiny jedlé. „Samozrejme, sú síce menšie ako tie kupované, ale zato majú lepšiu chuť,“ odpovedá Miroslav.

Takto vyzerá celý kvet a trs banánovníka v zimnej záhrade. Zdroj: archív Miroslava

Zisťovali sme aj to, čo pestovanie banánovníkov vyžaduje. Rovnako ako u iných rastlín z tropického pásma, pri pestovaní sa musíte čo najviac sa priblížiť podmienkam, ktoré majú v svojej domovine. Pre bylinu je nutné zaistiť celý rok dostatočné teplo, svetlo a takisto čo najvyššiu relatívnu vlhkosť vzduchu.

„Banánovník je bylina, nie strom, a pokiaľ má vhodné podmienky, zvyčajne zakvitne po cca 4 rokoch, alebo pokiaľ sa obmení cca 50 listov. Spodné postupne odumierajú a nové vrchné rastú, vtedy výška dosahuje približne 2 metre. Kultivar Cavendish, ktorý pestujem ja, má v našich podmienkach menšie plody ako v domovine a nesmie sa ich ponechať na dozrievanie veľa - nedozreli by. Preto sa musí väčšia časť trsu banánov odrezať,“ vysvetľuje pestovateľ z Marčeka.

V exotickej záhrade je schovaných množstvo rastlín

Záhrada v časti Svederníka však ukrýva viaceré skvosty, nekončí to len pri banánoch. Na prvý pohľad zaujme avokádovník s rozpätím vetiev cez 4 metre, zatiaľ však počas deviatich rokov nezakvitol. Naopak, Miroslav sa už teší z rodiacich kávovníkov či takzvaný Jahodový strom, ktorého plody dozrievajú okolo Vianoc a krásne voňajú.


Pestovaniu exotických a ináč zaujímavých rastlín sa ako amatér venuje asi 12 rokov, impulzom bol odchod do dôchodku: „Väčšinou ide o systém pokus-omyl, čo je časove veľmi zdĺhavé, keďže vegetačné obdobie je len raz ročne. Láka ma pestovať zvláštnosti a rastliny, ktoré sa síce v južnejších oblastiach Slovenska bežne pestujú, ale v oblasti Žiliny sú prakticky takmer exotické - napríklad Pepino Gold, kiwi či figovníky.“

Z okrasných rastlín nájdeme v záhrade 40-ročný Ficus elastica s rozpätím približne 8 metrov či Begónie kráľovské s nádherne sfarbenými obrovskými listami. Práve tie sú podľa Miroslava najkrajšími v jeho kolekcii.

Nádherné listy Begónie kráľovskej. Zdroj: archív Miroslava

Vonku pestuje nadšenec ďalšie zaujímavosti  – minikiwi Actinia Arguta alebo veľmi chutné „melóniky“ Pepino Gold, ktoré sú na zimu premiestnené do zimnej záhrady a postupne tam dozrievajú až do marca.

Melóniky Pepino Gold sú veľmi chutné. Zdroj: archív Miroslava

Pri pestovaní sa musí popasovať aj s nečakanými prekážkami - napríklad enormnou zimou, výpadkom vykurovania či vetrania. Po rokoch starostlivosti sa však pestovanie stane pri dodržiavaní zásad rutinou.

Za najzaujímavejšie exempláre označil pestovateľ veľký avokádovník a Juku s kmeňom u nás nezvyčajne veľkého priemeru. Údajne ide o slovenské rarity.

Nezvyčajne hrubá Juka. Zdroj: archív Miroslava

A čo rastliny, ktoré sa mu zatiaľ nepodarilo vypestovať? „Vysnívaných rastlín mám viac, nedarí sa mi napríklad zo semien vypestovať niektoré palmy a najradšej by som bol, keby mi konečne zakvitol avokádovník. Problémom sú ale rozmery mojej zimnej záhrady, mám tam príliš veľa rastlín, ktoré bojujú o priestor a svetlo, takže je to tam ako v džungli,“ uzatvára Miroslav Májek, v ktorého záhrade nájdeme aj Topinambury, Kamčadské a Aljašské „čučoriedky“, Rakytník alebo figovníky.

Dozrievajúce kiwi. Zdroj: archív Miroslava
Pohľad na zimnú záhradu. Zdroj: archív Miroslava


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu