V Žiline darovalo krv 43 dobrovoľníkov na podujatí Divadelná kvapka krvi 2018


Foto:  V Žiline darovalo krv 43 dobrovoľníkov na podujatí Divadelná kvapka krvi 2018 Foto: Kaufland Slovenská republika

Mnoho z nás si neuvedomuje, že jediným odberom môžeme pomôcť zachrániť až štyri ľudské životy. Keďže krv je najvzácnejšia tekutina, akú máme, preto je potrebná neustála mobilizácia nových či pravidelných darcov. Slovenský Červený kríž (SČK) a spoločnosť Kaufland aktívne spolupracujú v rámci organizácie dobrovoľníkov na darovanie krvi už od roku 2014.

Tento rok v spolupráci už so siedmimi slovenskými divadlami ponúkli v rámci podujatia Divadelná kvapka krvi netradičný priestor, kde mohli ľudia, nielen z radov verejnosti, ale aj zamestnanci spoločnosti Kaufland z okolitých prevádzok, prísť darovať krv. Podujatie podporili osobnou účasťou a darovaním krvi aj známe osobnosti či zástupcovia miest. Divadelná kvapka krvi sa konala aj v Žiline.

V priestoroch Mestského divadla v Žiline sa spolu stretlo 43 darcov, ktorí darovali litre vzácnej tekutiny. Akciu prišiel svojou účasťou podporiť aj primátor mesta Žilina Igor Choma a taktiež herci Ivana Kubáčková Ján Dobrík. Medzi účastníkmi bolo aj päť prvodarcov.

Interval darovania je pre mužov každé 3 mesiace a pre ženy každé 4 mesiace. Štandardne daruje darca približne 450 ml krvi, ktorá je ďalej spracovaná (rozdeľovaná) na jednotlivé zložky, ktoré môžu pomôcť zachrániť ľudské životy. Akcia sa konala v Žiline už po druhýkrát.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu