Dobrovoľníčky darovali novorodeneckému oddeleniu FNsP Žilina vlastnoručne ušité obliečky a kryty


Foto: Dobrovoľníčky darovali novorodeneckému oddeleniu FNsP Žilina vlastnoručne ušité obliečky a kryty Foto: FNsP Žilina

Novorodenecké oddelenie žilinskej nemocnice získalo jedinečný dar od dobrovoľníčok zo skupiny Pomôžme predčasne narodeným detičkám. Ženy z celého Slovenska vlastnoručne ušili špeciálne kryty na inkubátory i obliečky do postieľok novorodeniatok.

„Kryty na inkubátory slúžia na spríjemnenie prostredia a stíšenie priameho svetla, ktoré by mohlo dopadať na nedonosených novorodencov. Tí potrebujú maximálny pokoj bez rušivých podnetov, medzi ktoré patrí práve aj ostré svetlo. Zakrytím inkubátora tak imitujeme pokračovanie vývoja v maternici,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková.

Každoročne ošetria na jednotke resuscitačnej starostlivosti vyše sto detí, z ktorých približne 70 % je práve v inkubátoroch. „Čím je bábätko nezrelšie, tým je nutnejšie ho takto chrániť a vytvoriť mu príjemnejšie prostredie,“ doplnila. Ako ďalej priblížila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Amália Krkošková, okrem krytov na inkubátory na oddelení využijú aj ručne šité podhlavníčky do vankúšov a obliečky, ktoré im dobrovoľníčky darovali.

„Podhlavníčky do vankúšov používame pod hlavičku detí a keďže sa častokrát vymieňajú a perú, postupne sa ničia a musíme ich nahradiť novými. Táto pomoc je teda veľmi vítaná. Dostali sme aj obliečky na vankúše, ktoré sú pestré, veselé a vytvoria v postieľkach príjemný dojem,“ vysvetlila A. Krkošková.


Skupina Pomôžme predčasne narodeným detičkám funguje na Facebooku už asi päť rokov a združuje obetavé ženy z rôznych regiónov Slovenska.

„Myslím, že každá naša mama má nejakú skúsenosť, či už mala nedonosené dieťatko alebo sa v rodine vyskytol nejaký podobný prípad a takýmto spôsobom sa chce poďakovať za starostlivosť alebo určitým spôsobom odvďačiť. Oslovujeme vrchné sestry z novorodeneckých oddelení, či už je to Žilina, Prešov, Michalovce, Humenné, Košice, Trenčín alebo Bratislava, a ponúkame im prácu našich šikovných rúk. Nie sme oficiálne združenie, sme len matky, ktoré dobrovoľne pomáhajú,“ vysvetlila členka skupiny Mária Drábiková.

V prípade záujmu o pomoc a podporu novorodeneckému oddeleniu žilinskej nemocnice stačí kontaktovať vrchnú sestru Amáliu Krkoškovú na emailovej adrese krkoskova@fnspza.sk, telefonicky alebo osobne prostredníctvom oddelenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina