Radničné noviny vychádzajú viac ako dva a pol roka, zastupiteľstvo bude rokovať o ich zrušení


Foto: Radničné noviny vychádzajú viac ako dva a pol roka, zastupiteľstvo bude rokovať o ich zrušení Foto: TS Mesto Žilina

Radničné noviny mesta Žilina, ktoré pravidelne distribuuje žilinská radnica do schránok obyvateľov na území Žiliny, fungujú už viac ako dva a pol roka. Mesačník, ktorého 32. vydanie si mohli v októbri nájsť Žilinčania medzi svojou poštou, vychádza od marca 2015. Primátor na začiatku vydávania avizoval, že jedným z cieľov je aj znížiť financie vynakladané na platenú inzerciu.

Ďalším dôvodom, prečo mesto pristúpilo k vydávaniu vlastných novín, je podľa primátora Žiliny ich dosah. „Náklad regionálnych médií je z roka na rok nižší, ich predajnosť taktiež klesá len na pár tisíc kusov týždenne. Regionálne rádiá a televízie tiež nepočúva alebo nepozerá každý občan Žiliny. Pevne verím, že distribúciou Radničných novín do všetkých poštových schránok v našom meste dosiahneme takmer 100 percentné pokrytie a každý občan si tak bude môcť prečítať aktuálne vydanie v pohodlí svojho domova,“ uviedol v marci 2015 Igor Choma.

Do najbližšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline predkladá Klub nezávislých poslancov návrh Petra Ničíka na zrušenie Radničných novín, v dôvodovej správe uvádza hneď niekoľko dôvodov. Jedným z nich je objektivita, ktorú podľa predkladateľov mesto nerešpektuje a zverejňuje len to, čo vyhovuje politickému vnímaniu hlavných predstaviteľov na radnici.

Darí sa novinám zaistiť rovnaký priestor pre propagáciu všetkých poslancov?

„V Radničných novinách nie je objektívne spravodajstvo o dianí na Mestskom zastupiteľstve (MZ) a veciach s ním súvisiacich, zverejňuje sa len to, čo vyhovuje vedeniu mesta. Napríklad v posledných Radničných novinách z takmer stovky hlasovaní na MZ si mesto vybralo jediné – kde zverejnilo, ako poslanci hlasovali – samozrejme bez toho, aby zverejnilo názor poslancov, prečo tak hlasovali,“ uvádza návrh na zrušenie periodika. Poslancom prekáža aj to, že v novinách platených z verejných zdrojov nemôžu prezentovať svoje názory či výsledky práce.

Hovorca mesta Žilina Pavol Čorba upresnil, že Radničné noviny slúžia aj na povinné zverejňovanie a šírenie informácií. „Ak zákon ukladá povinnosť zverejniť informáciu v tlači, je možnosť inzerovať vo vlastnom periodiku alebo v periodiku, ktoré je v súkromných rukách, a to za niekoľkonásobné ceny. Okrem povinne zverejňovaných informácií existujú aj informácie, ktoré mesto z určitých dôvodov chce dať do pozornosti občanov, pretože napr. môžu byť občanom nápomocné,“ uviedol Pavol Čorba.

Hovorca zároveň vyčíslil, že od začiatku vydávania ušetrilo mesto za platenú inzerciu viac ako 70-tisíc eur. „Od marca 2015 vydáva mesto Žilina svoje vlastné periodikum, ktoré predstavuje náklady cca 24 000 eur/ročne, čo je polovica nákladov na printovú inzerciu v regionálnych týždenníkoch z minulosti. Mesto by muselo teda hlboko siahnuť do vrecka svojho rozpočtu, ak by sa Radničné noviny vytratili,“ dodal Čorba.

Mesto Žilina však zároveň vyhlásilo verejné obstarávanie na reklamné a mediálne služby, na čo upozorňujú aj predkladatelia. „Mestu Žilina nestačili Radničné noviny, a tak vypísalo v predvolebnom roku verejné obstarávania za 200 000 eur na “Poskytovanie reklamných a mediálnych služieb v printových a elektronických médiách a v rádiách.” Toto sa má realizovať v roku volieb do mestskej samosprávy. Toto tiež nie je dobrý príklad, ako si vedenie mesta predstavuje šetrenie vďaka Radničným novinám. Navyše mediálne aktivity súkromnej firmy, ktorá vyhrá verejné obstarávanie sa už budú veľmi ťažko kontrolovať poslancami,“ spresňuje návrh.

Blíži sa rok volieb do orgánov samosprávy obcí, poslanci sa obávajú zneužitia

Klub nezávislých poslancov poukazuje aj na fakt, že obsahovú časť Radničných novín tvoria zamestnanci mesta, obávajú sa aj možného zneužitia periodika na predvolebný boj počas budúceho roka. „Je ťažké uveriť tomu, že v predvolebnom roku 2018 sa Radničné noviny nestanú priestorom pre predvolebnú kampaň niektorých zástupcov mesta. Žilinské Radničné noviny nepíšu nezávislí novinári, ale pracovníci mesta, ktorých pracovný pomer i plat závisia od svojich nadriadených, a teda (čo je logické) musia poslúchať, čo im prikážu nadriadení,“ spresňuje návrh.

Mesto Žilina sa však prostredníctvom hovorcu bráni aj tým, že podobné mestské noviny vychádzajú v ďalších Slovenských mestách. „Noviny, ktoré vydáva samospráva, vychádzajú v niekoľkých desiatkach slovenských miest a obcí – Bratislava, Trenčín, Banská Bystrica, Poprad, Žiar nad Hronom, Michalovce, Galanta, Tvrdošín, Vráble, Banská Štiavnica, Vrútky, Stupava, Zvolen, Štrba a ďalšie. Je s ich existenciou problém na dennom poriadku tak, ako je to v Žiline? Čo je teda tŕňom v oku Radničných novín? Prečo môžu noviny existovať v oveľa menších mestách a obciach a nie v krajskom meste, akým je Žilina?“ pýta sa hovorca Pavol Čorba.

V priebehu tohto roka vyhodnotila nezisková organizácia Transparency International desiatky novín, vydávaných priamo samosprávami, a až trištvrtina z nich sú podľa názoru organizácie skôr propagandou. Výskum v rámci projektu Hlásne trúby ukázal, že väčšina novín slúži na prezentáciu politických názorov vedúcich predstaviteľov miest a obcí. V periodikách podľa Transparency chýba aj diskusia.

Projekt sa inšpiroval českou verziou od občianskeho združenia Oživení. „Na základe ich overenej metodiky sme sa zamerali na podrobné hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru novín v 100 najväčších mestách na Slovensku. Do porovnania sme napokon zaradili 83 samospráv, ktoré vydali alebo financovali za posledné dva roky aspoň päť čísel radničných novín,“ popisuje správa Transparency International Slovensko.

Klub nezávislých poslancov uznáva fakt, že obecné noviny majú svoje miesto v informovaní, zároveň jeho členovia ponúkli kritériá, ktoré by mali podľa nich objektívne a kvalitné mestské noviny spĺňať. Žilinské obecné noviny by podľa návrhu mali byť využívané na informovanie aj o:

- službách mestského úradu
- aktuálne prijatých VZN a uzneseniach mesta
- termínoch kultúrnych, vzdelávacích či športových podujatí mesta
- možnosti grantovej podpory projektov občanov mesta
- zmenách v daňovej politike mesta
- vízií mesta a realizácii plánov mesta
- verejných obstarávaniach mesta a jeho inštitúcií
- aktuálnych objednávkach, zmluvách a došlých faktúrach
- tom, aké sú možnosti sociálnej pomoci mesta pre jeho občanov
- tom, kto sa v Žiline aktuálne narodil a kto umrel
- hospodárení mesta
- ďalších užitočných informáciach pre Žilinčanov

Naopak, predkladajúcim poslancom sa nepáči, ak by mali byť Radničné noviny:

- priestorom na hodnotenie ľudí či udalostí
- závislé od vedenia mesta či politických strán
- priestorom na žiadnu prezentáciu primátora či poslancov
- pod politickým tlakom, dejiskom súbojov a priestorom pre jednostranné politické prejavy



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu