Žilinská univerzita je zapojená v projekte AIR TRITIA, pomáha pri riešení znečistenia ovzdušia


Foto: Žilinská univerzita je zapojená v projekte AIR TRITIA, pomáha pri riešení znečistenia ovzdušia Foto: Žilinská univerzita

Stavebná fakulta a Výskumné centrum Žilinskej univerzity v Žiline sa spoločne zapojili do riešenia projektu AIR TRITIA, ktorý prebieha vo funkčných mestských oblastiach regiónu TRITIA - ten zahŕňa Žilinský kraj, Moravskosliezsky kraj, Sliezsko vojvodstvo a Opolské vojvodstvo. Začiatok implementácie projektu prebehol v júni tohto roka, predpokladaný koniec je naplánovaný na máj 2020.

AIR TRITIA, alebo v neskrátenej forme Jednotný prístup k manažmentu znečistenia ovzdušia vo funkčných mestských oblastiach regiónu TRITIA, je projekt zameraný na elimináciu znečistenia ovzdušia, a to najmä za pomoci využitia matematického modelovania.

„Hlavnými výstupmi projektu budú manažérsky systém kvality ovzdušia, prognostický výstražný systém a návrhy stratégií pre zlepšenie kvality ovzdušia a redukciu emisií z rôznych zdrojov na sledovanom území,“ uvádza Žilinská univerzita k projektu na svojich stránkach.

Projekt podporuje Európska únia, spolupracuje na ňom jedenásť partnerov


Projekt je financovaný Európskym fondom pre regionálny rozvoj prostredníctvom programu Interreg Central Europe a jeho celkový rozpočet predstavuje výšku 2 576 623 eur. Na riešení kvality ovzdušia a jej zlepšení sa bude podieľať spolu jedenásť partnerov, okrem výskumnných centier a inštitútov aj univerzity a mestá. Na základe výstupov by mali mať jednotlivé mestá a kraje jasné podklady pre strategické rozhodovanie ohľadom zlepšenia kvality ovzdušia.

Projekt by mal na konci poskytnúť manažérsky systém kvality ovzdušia, prognostický výstražný systém a tiež návrhy stratégií pre zlepšenie kvality ovzdušia a redukciu emisií z rôznych zdrojov na území regiónu TRITIA.

„Pri navrhovaných systémoch bude využité matematické modelovanie za pomoci jedného z najvýkonnejších superpočítačov v Európe. Manažérsky systém kvality ovzdušia bude vychádzať z vytvorenej informačnej databázy, bude využívať interaktívne mapy a bude určený pre dve skupiny užívateľov- verejnú správu a širokú verejnosť. Prognostický výstražný systém bude dostupný cez internetový prehliadač a ako aplikácia pre smart telefóny,“ uvádza opis výstupov web Žilinskej univerzity.

Do AIR TRITIA sa zapojí aj mesto Žilina, zakúpi a osadí informačný panel s aktuálnymi výsledkami meraní


Na projekte sa formou partnerstva podieľa okrem Žilinskej univerzity aj Technická univerzita v Ostrave či český vedecko-výskumný ústav ACCENDO. Do projektu sa zapojilo aj päť miest, okrem Žiliny a Ostravy je to česká Opava a poľské mestá Rybnik a Opole. Naše mesto sa v rámci projektu bude angažovať vo zvyšovaní informovanosti obyvateľov.  

Zapojenie mesta Žilina bude prebiehať vo forme osadenia informačného panelu, ktorý bude prezentovať okoloidúcim aktuálne výsledky meraní. Cena panelu by mala byť na úrovni 1430 eur. Zaujímavosťou je, že medzi spôsoby monitorovania znečistenia ovzdušia bude patriť aj využívanie bezpilotnej vzducholode.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita