Organizovanej skupine lekárov hrozia 12 až 15 ročné tresty za poistné podvody


Foto: Organizovanej skupine lekárov hrozia 12 až 15 ročné tresty za poistné podvody Foto: ilustracne - asentec.com

Vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) sa podarilo odhaliť organizovanú skupinu, zloženú prevažne z lekárov, ktorí sa kontinuálne dopúšťali poistných podvodov. Predbežné škody poisťovaní sa pohybujú na úrovní stotisícov eur. Ako sme informovali v piatok medzi prvými, kukláči z NAKA vtrhli do ambulancií prevažne súkromných lekárov v Žilinskej nemocnici a v Žilinskom kraji. Organizovanú skupinu malo tvoriť 16 lekárov a podľa polície účtovala poisťovniam fiktívne zákroky. „V úmysle získať pre seba alebo pre iné osoby finančný prospech mali obvinení vylákať finančnú hotovosť od poisťovní z úrazového a životného poistenia,” uviedla polícia.



Zo Žiliny sú obvinení štyria lekári, suma škôd prekročila 700-tisíc

Lekári fungovali ako spojky, kedy vyhľadávali mladých potenciálnych poistencov vo veku od 18 do 26 rokov. S týmito osobami neskôr ďalší obvinení podpísali poistné zmluvy. „Obvinení s nimi mali uzatvárať zmluvy o úrazovom poistení alebo iné typy obdobných poistných zmlúv za vopred dohodnutú províziu,” doplnila polícia. Následne o niekoľko mesiacov uviedli poistenci úraz, ktorý nebol reálny. Obvinení lekári napriek tomu spísali hlásenia o poistných udalostiach a na základe toho došlo k vyplateniu peňazí od poisťovní. Tie odhadujú škody na viac ako 700 tisíc eur.

Podľa FNsP Žilina nejde o zamestnancov nemocnice. „Vedenie žilinskej nemocnice nemá informáciu, že by išlo o lekárov ktorí sú zamestnancami tejto nemocnice,” komentovalo pre portál tvnoviny.sk situáciu vedenie nemocnice. Organizátori celej akcie pôsobili v Martine, rovnako tak ako väčšina lekárov. Traja obvinení lekári sú vyšetrovaní vo väzbe, ostatní sú stíhaní na slobode. Účastníkom organizovanej skupiny hrozia tresty vo výške 12 až 15 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu