FOTO: Krajská knižnica v Žiline otvorila zrekonštruované priestory. Čo všetko sa v nich zmenilo?


FOTO: Krajská knižnica v Žiline otvorila zrekonštruované priestory. Čo všetko sa v nich zmenilo?
Galéria: 4 fotky
Foto: ŽSK

V Krajskej knižnici v Žiline dnes slávnostne otvorili zrekonštruované priestory 1. poschodia. Investícia do stavebných úprav predstavuje 255 164 eur. S podporou Žilinského samosprávneho kraja sa tak podarilo vytvoriť pre návštevníkov knižnice moderný polyfunkčný priestor.

Stavebné úpravy začali v decembri 2023 a zahŕňali výmenu elektroinštalácie a dlažby, odstránenie hliníkových podhľadov a čiastočnú obnovu pracoviska regionálnej bibliografie a sociálneho zázemia. Počas rekonštrukcie knižnica poskytovala svoje služby v takmer neobmedzenom režime.

„Cieľom knižnice bolo zrekonštruovať 1. poschodie knižnice a vytvoriť tam svieži a príťažlivý priestor,  v ktorom budú mať používatelia možnosť študovať, vyhľadávať informácie, čítať, individuálne či skupinovo pracovať a vzdelávať sa. Realizovali sme obnovu a modernizáciu existujúceho vybavenia, zriadili sme tiché zóny pre individuálne štúdium a čítanie a priestor pre spoločné štúdium a prácu v skupinách, ktorá je požadovaná hlavne zo strany študentov, vytvorili sme relaxačnú časť,“ uviedla Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline.


Súbežne s rekonštrukciou 1. poschodia realizuje knižnica inštaláciu systému RFID technológie, ktorá, po vložení špeciálnej rádiofrekvenčnej etikety do každého knižničného dokumentu, umožní vypožičiavanie väčšieho množstva kníh naraz jedným úkonom knihovníka, čím sa skráti čakanie pri centrálnom pulte na vybavenie výpožičiek.


Taktiež umožní používateľom vypožičiavať a vracať si dokumenty samoobslužne a zabezpečí efektívnu kontrolu väčšieho množstva kníh v procese revízie aj vyhodnocovanie návštevnosti. 

„Krajská knižnica v Žiline je našou najnavštevovanejšou knižnicou, preto sme tu za posledných šesť rokov zrealizovali rekonštrukcie prízemia i obidvoch poschodí za viac ako 800-tisíc eur. Verím, že do jej moderných, zrekonštruovaných priestorov si nájdu cestu aj noví čitatelia, že bude miestom spoločného stretávania ľudí,  ktorých spája svet kníh a všetkého čo s nimi súvisí,“ podotkla Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Krajská knižnica v Žiline patrí medzi krajské knižnice s najvyšším počtom výpožičiek, návštevníkov a s najvyšším počtom zrealizovaných podujatí. Počet registrovaných čitateľov v roku 2023 dosiahol bez mála číslo 10 500 a jej denná návštevnosť je viac ako 500 návštevníkov. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: