Valia sa na Žilinu búrky? Meteorológovia varujú pred lejakom, silným vetrom aj krúpami


Foto: Valia sa na Žilinu búrky? Meteorológovia varujú pred lejakom, silným vetrom aj krúpami Foto: Archív Žilinak.sk

Počasie na Slovensku posledné dni prialo aktivitám v exteriéri. Slnečným dňom a príjemným teplotám sa tešili aj obyvatelia severných regiónov, a to vrátane častokrát najchladnejšej Oravy. Stabilné poveternostné podmienky sa však už v najbližších hodinách môžu rozkolísať.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pred búrkami. Udrieť môžu v každom okrese Žilinského kraja od 15. hodiny dnešného dňa 6. mája. Pred ich výskytom meteorológovia varujú až do 20:00 hod. zajtrajšieho dňa.

Búrkové mračná môžu na sever Slovenska priniesť prudký lejak a silný vietor s nárazmi až do 85 km/h. Vylúčené nie sú ani krúpy, ktoré nepotešia žiadneho záhradkára. „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádzajú meteorológovia.

V prípade intenzívnych zrážok môže dôjsť k zvýšeniu vodnej hladiny malých tokov, pričom niektoré sa môžu aj vyliať. Pri silnom vetre hrozí riziko lámania konárov stromov, vyvrátenia slabších drevín či vzniku menších škôd na strechách.

Ak silná búrka dorazí aj k vám, z uvedených dôvodov sa radšej vyhýbajte pohybu vonku. Výstrahu by nemali na ľahkú váhu brať ani vodiči, súvislá vrstva krúp totiž môže negatívne zasiahnuť do bežnej premávky na cestách.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu