Zo skládky odpadu vznikol park. Priestor pod žilinskou estakádou dostane svoj oficiálny názov


Foto: Zo skládky odpadu vznikol park. Priestor pod žilinskou estakádou dostane svoj oficiálny názov Foto: Facebook/Park Frambor

Frambor bol v minulosti významným poľnohospodárskym predmestím Žiliny. Už od stredoveku sa tu nachádzali polia žilinských obyvateľov či bulharských záhradníkov. Po výstavbe estakády v 70. rokoch sa však toto miesto postupne stalo len obrovskou skládkou odpadu. Zahádzané boli pramene i potok, ktorý ním preteká.

Priestor sa časom premenil na park, kde sa dá poprechádzať pri pohľade na zeleň a rozkvitnuté kvety. Dobrovoľníci v ňom osadili informačné tabule, potok olemovali ohradníkom z agátového dreva a vyslobodili ho z rúr. Piliere mimoúrovňovej križovatky zdobí street art.

Roky práce po novom zanechajú svoju stopu aj na mapách mesta. Po rozhodnutí žilinských mestských poslancov sa Park Frambor stane oficiálnym parkom zapísanom v Zozname ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Žilina.

Pôvodne chceli vyčistiť len potok

Nápad oživiť Frambor predložil pred viacerými rokmi záhradný architekt Marek Sobola. Realizovať ho však začali až viacerí žilinskí aktivisti v roku 2018. „Myšlienka záchrany celého parku na začiatku nebola. Najskôr sme chceli zachrániť potok Frambor a jeho priľahlé potôčky,“ spomína na začiatky zveľaďovania žilinský mestský poslanec Ján Rzeszoto. 

Po prvej úspešnej brigáde v októbri 2018 sa nadšenie z výsledku pretavilo do silnej túžby upraviť aj širšie okolie potoka. Nasledovala preto celá šnúra dobrovoľníckych aktivít. Postupne z Frambora odviezli tony odpadu, začali revitalizovať zeleň a sadiť kvety. 



„V tom čase bol Frambor jedným veľkým smetiskom, kde nebolo vidieť nič, len hustinu, invázne rastliny a odpad. Z priestoru sme vyviezli viac ako 100 veľkokapacitných kontajnerov rôznorodeho odpadu,“ uvádza Rzeszoto. Rozhodujúcim bodom pri ďalšom zveľaďovaní bolo podľa neho založenie občianskeho združenia Žilinský skrášľovací spolok.

„Cez grantové výzvy sme získali potrebné financie na výsadbový materiál a tiež techniku, ktorá zabezpečuje údržbu parku. Za všetku krásu, čo dnes vidíme na Frambore, môžem povedať len jedno veľké ďakujem všetkým, čo prispeli prácou či finančnými prostriedkami,“ dodal Ján Rzeszoto.

Pokračovať bude mesto

Dobrovoľníci v parku preinvestovali viac ako 20-tisíc eur, vďaka čomu má po šiestich rokoch úplne inú podobu, ako kedysi. Oficiálne označenie tohto územia za park však predstavuje aj záväzok, že sa samospráva bude o toto územie starať.

Na rokovaní to podotkla poslankyňa Iveta Martinková Staníková, pričom upozornila napríklad na stav okolitých ciest a nutnosť ich opravy. Vyzvala preto poslancov z príslušného volebného obvodu, aby aj oni prispeli k rozvíjaniu tohto územia. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu