Dievčatko, s ktorým sa mama postavila pred vlak na Liptove, bolo zdravotne znevýhodnené. Prehovorila prezidentka


Foto: Dievčatko, s ktorým sa mama postavila pred vlak na Liptove, bolo zdravotne znevýhodnené. Prehovorila prezidentka Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

V sobotu 9. marca došlo na železnici pri obci Beňadiková k smutnej udalosti, ktorá otriasla celým Slovenskom. Pred rozbehnutý vlak sa postavila pani Zuzka, ktorá v náručí držala dcérku Paťku. Zrážku ani jedna z nich neprežila.

Tragédia zasiahla aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa k nej vyjadrila na sociálnych sieťach. Priblížila tiež pravdepodobný dôvod, prečo sa mamička rozhodla vziať život sebe aj svojmu dieťaťu. Malá Paťka mala byť totiž zdravotne znevýhodnená.

„Vyčerpanie, chudoba, nemožnosť nájsť si zamestnanie, zápasy o príspevky, ktoré aspoň trochu uľahčia život, ťažkosti pri umiestňovaní detí do školy či škôlky, sociálna izolácia a stigma – to je realita životov množstva rodičov s deťmi so zdravotným znevýhodnením, s ktorými sa u nás stretávam. Tragédia na Liptove musí byť naozaj mementom, že rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením potrebujú od nás ďaleko väčšiu podporu a pozornosť,“ napísala prezidentka.


Myslela pritom na bolesť, ktorú musela zažívať pani Zuzana, keď ukončila dva životy. Okrem toho vyjadrila úprimnú sústrasť rodine, priateľom aj ostatným smútiacim obyvateľom obce Beňadiková.


Vedenie obce sa rozhodlo pomôcť pozostalým vytvorením zbierky. Po pani Zuzke totiž ostali dve maloleté deti - päťročný Šimonko a deväťročná Lucka. Pokiaľ chcete prispieť aj vy, stačí poslať ľubovoľnú sumu na účet SK06 0900 0000 0051 8809 0388. Ako variabilný symbol je potrebné uviesť 100 100 a do poznámky napísať Pomoc rodine z Beňadikovej.

Túto pomoc ocenila aj sestra zosnulej ženy, ktorá však pripomenula, že pani Zuzka nemala iba dve deti. Za svojou mamičkou smútia aj osemnásťročná Alenka, ktorá stále študuje na strednej škole, a dvadsaťštyriročný Maťko.

„Nezdedia nič, pretože Zuzka nič nevlastnila. Nepýtajú nič... Avšak podávajú aj naďalej pomocnú ruku Paľkovi, otcovi Lucky a Šimonka. Aj oni boli Zuzkinými deťmi! Aj oni sú sirotami! Aj oni smútia a neviete si predstaviť ako! Touto cestou prosím organizátorov zbierky, nezabudnite na nich a vyčleňte finančný príspevok aj im,“ apeluje na obec Zuzkina sestra.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu