Vstali z popola: Sedem kultúrnych pamiatok Žilinského kraja bojuje o výhru v súťaži Fénix


Foto: Vstali z popola: Sedem kultúrnych pamiatok Žilinského kraja bojuje o výhru v súťaži Fénix Foto: koláž – kpf-fenix.sk

V 17. ročníku prestížnej súťaže Fénix bojuje o priazeň verejnosti 33 kultúrnych pamiatok. Svoje zastúpenie má medzi nimi aj Žilinský kraj, v rámci ktorého môžete podporiť až sedem pamiatok. Aktuálnemu rebríčku kraľuje počtom hlasov Oravský hrad, čísla však neustále narastajú a poradie sa tak ľahko môže zmeniť.

Ministerstvo kultúry, ktoré chce týmto spôsobom podporovať vlastníkov pamiatok v úsilí o ich záchranu, spustilo hlasovanie v súťaži 13. marca a potrvá až do 2. apríla. Chcete svoj hlas odovzdať aj vy? Môžete tak urobiť po zvolení si svojho favorita po kliknutí SEM, pri ktorom nájdete tlačidlo „Hlasovať“. Následne vyplníte kontaktne informácie a potvrdením bude váš hlas započítaný.

Hlasovať môžete jeden krát denne z jedného telefónneho čísla slovenského mobilného operátora. Zapojením sa do súťaže ste zároveň zaradení do žrebovania o pobyt pre dve osoby v Kubínyiovskom kaštieli v Dolnom Kubíne a taktiež môžete získať balíček plný prekvapení v hodnote do 40 eur, ktorých organizátor súťaže odovzdá celkovo 19.

Pamiatka, ktorá v hlasovaní získa najviac hlasov verejnosti, obdrží cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka a tiež finančnú odmenu 10 000 eur.

Sedem kultúrnych pamiatok Žilinského kraja v súťaži Fénix:

Dom umenia Fatra sa nachádza v centre mestskej pamiatkovej rezervácie. Stavbu podľa projektu inžiniera Székelyho v rokoch 1919 až 1921 realizovala miestna stavebná firma L. Kantůrka pod vedením J. R. Stejskala. Zub času, zanedbaná údržba a nevhodné zásahy sa negatívne podpísali pod stavebno-technický stav objektu a jeho celkový estetický vzhľad. Preto sa v roku 2020 pristúpilo k jeho komplexnej obnove, ktorá sa  zameriavala na záchranu jeho pamiatkových hodnôt. Práce prinavrátili pamiatke autentický slohový secesný výraz a zároveň pretvorili Dom umenia Fatra na moderné a príťažlivé centrum umenia.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.

  • Evanjelický kostol vo Vyšnej Boci

Zvýšená vlhkosť dlhodobo narušovala statiku kostola z 18. storočia, deštruovala múry, omietky a podlahy a rovnako ohrozovala aj vzácny mobiliár. Prvou fázou komplexnej obnovy pamiatky preto bola sanácia vlhkosti a statiky vrátane stabilizácie podložia stavby. Nasledovala rekonštrukcia stavebných konštrukcií, obnova fasád a náročné reštaurovanie výtvarných prvkov interiéru a mobiliáru. Náročná a komplikovaná obnova zachránila kriticky ohrozené pamiatkové hodnoty a prinavrátila kostolu autentický historický a slohový výraz.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.

  • Oravský hrad

Na Oravskom hrade prebehla v rokoch  2018 – 2023 obnova fasád Administratívneho traktu, Tretej brány a Archívnej Bašty. Vplyvom procesu prirodzenej degradácie, nevhodných technológií použitých počas generálnej obnovy hradu totiž došlo k opadávaniu pôvodných omietok, kvôli ktorým bolo nutné uzatvoriť časť Veľkej terasy pre verejnosť. Vďaka stabilizácii budov, obnoveniu fasád a výmene odtokových žľabov sa značne predĺžila životnosť objektov a zaistila sa bezpečnosť návštevníkov. Súčasná podoba objektov rekonštruuje v prípade Archívnej bašty pôvodnú fasádnu maľbu z obdobia 16. storočia, Administratívny trakt odzrkadľuje stav zo začiatku 19. storočia.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.


  • Organ v Kostole svätého Petra a Pavla v Zubrohlave

Faktor času, ale najmä nevhodné vlhkostné podmienky v interiéri nevykurovaného kostola spôsobili závažné zhoršenie celkového stavu a obmedzenie funkčnosti jednotlivých častí organu. Súčasťou celkovej opravy a rekonštrukcie nástroja bolo aj reštaurovanie historickej organovej skrine. V procese reštaurovania boli odstránené sekundárne zásahy, pôvodná drevná hmota je spevnená a ošetrená proti drevokazným škodcom.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.

  • Krst Krista, oltárny obraz v Kostole svätej Kataríny Alexandrijskej v Konskej

Oltárny obraz Krst Krista bol pred reštaurovaním rozsiahlo poškodený a znehodnotený množstvom sekundárnych zásahov. Výraznú materiálovú degradáciu a deformity pritom vykazovalo aj samotné plátno. V procese zdĺhavého reštaurovania bolo dielo očistené, zbavené sekundárnych zásahov, doplnené a výtvarne scelené. Nosné plátno je stabilizované podlepením novým plátnom a upevnené na zrekonštruovaný pôvodný podrám. Ďalším krokom záchrany vzácnej pamiatky bude vytvorenie kópie historického rámu, v ktorom bude možné obraz osadiť na jeho pôvodné miesto.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.

  • Immaculata, obraz v Kostole svätého Ondreja v Liptovskom Ondreji

Reštaurovanie pamiatky, vzhľadom na rozsah poškodenia a degradáciu hmotnej podstaty, bolo mimoriadne náročné a zdĺhavé. Boli odstránené všetky sekundárne zásahy, následne bol konsolidovaný plátenný nosič a jednotlivé vrstvy maľby. Nasledovalo čistenie, dopĺňanie úbytkov, sceľovanie perforácií a dubláž, teda nažehlenie obrazu na nové nosné plátno. Záverečnou fázou bolo výtvarné zhodnotenie chýbajúcich častí. Zreštaurovaný bol aj zachovaný obrazový rám. Zreštaurovanie obrazu je prínosom k záchrane odkazu prejavov vyspelého sakrálneho výtvarného umenia obdobia baroka na našom území a zároveň otvára možnosť definitívne zodpovedať otázku autorstva.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.

  • Pamätná vila – Múzeum Martina Benku v Martine

Zlý stavebno-technický stav pamiatky si v roku 2019 vyžiadal jej komplexnú rekonštrukciu a obnovu. V havarijnom stave bola strecha, okná, elektroinštalácia a ďalšie rozvody. Chýbalo návštevnícke zázemie a technológia výstavných priestorov a depozitov. Obnova výrazne zvýšila prevádzkový a návštevnícky štandard múzea, vrátane relevantných technológií a vybavenia. V súlade s prianím M. Benku boli v autentickej podobe zachované priestory obytného traktu. Nepôvodné detaily boli odstránené a nahradené dobovými prvkami inventáru.

Viac informácií o pamiatke nájdete po kliknutí SEM.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu