Poznáte príbeh tradičného žilinského Gofri? Recept ostal rovnaký už viac ako 30 rokov


Foto: Poznáte príbeh tradičného žilinského Gofri? Recept ostal rovnaký už viac ako 30 rokov

Na to, aby ste objavili najväčšie gastronomické poklady v Žiline, nemusíte blúdiť po rušných uličkách. Poďte sa s nami pozrieť do prevádzky, ktorá svoje pochúťky pripravuje priamo v srdci mesta. Žilinské gastro mapuje Matej Lodňan, zakladateľ projektov Foodstock Žilina a Žilinský Street Food Park.

Dnes som si pre Vás prichystal žilinskú klasiku. Je to chuťovka, na ktorú ma brávali moji rodičia ešte ako malého chalana, pričom toto jedlo používali ako nepriamy úplatok, aby som ich poslúchal a nevymýšľal. Niektorí možno už tušíte, že mierim k najznámejšiemu Tradičnému žilinskému Gofri od Miloša Vlčanského.

Prevádzku môžu ľudia navštevovať už od roku 1988. Miloš prebral štafetu od svojho otca a ich klasické gofri je stále rovnaké ako pred 30 rokmi. Cesto sa pripravuje stále na tom jednom riadnom kvalitnom stroji, ktorý si určite ešte pamätá aj minulé tisícročie. Aj vďaka tomu je gofri zvonku príjemné chrumkavé, no vo vnútri vláčne a mäkké.


Túto klasiku by som opísal ako nekončiace puzzle, ktoré viete stále meniť a dopĺňať prílohami podľa vašej chuti a nálady… ale aby to nebolo iba o tradičnom žilinskom gofri, poďme sa pozrieť aj na jeho ďalšiu ponuku.

Miloš sa časom začal zameriavať na street food, v preklade pouličné jedlo, ktoré sa dá pripraviť rýchlo, chutne a z čerstvých surovín. Aj v tomto prípade sa osvedčilo, že menej je niekedy viac. Preto zatvoril reštauráciu v nákupnom centre a začal sa venovať hudobným festivalom, hodom a festivalom jedla.


Aby zvýšil rastúci dopyt po dobrom jedle a zachoval si kvalitu, začal tvoriť monoprodukciu. To znamená, že v ponuke má len tri typy dobrého jedla, ktoré podľa môjho názoru úplne stačia. Okrem gofri si môžete dať aj wrapy s dvoma druhmi mäsa a domáce hranolky vyprážané v živočišnom tuku. 

Dodnes si pamätám, ako v časoch, keď sme ešte len začali spolu behávať po akciách, krájal hranolky „na kolene“, po tme a v mrazoch. To sú presne tie spomienky, na ktoré nikdy nezabudneme. 


Momentálne Miloš prevádzkuje svoje bistro v pasáži „pri Smere“ a stretávať ho môžete aj na rôznych akciách v Žiline a okolí. Jeho gofri je svojou kvalitou a prístupom taktiež stálica na Žilinskom Street Food Parku. Na záver si ešte môžete pozrieť videovizitku



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu