Celú žilinskú nemocnicu na 8 hodín odpoja od elektriny, nepôjde viacero zariadení


Foto: Celú žilinskú nemocnicu na 8 hodín odpoja od elektriny, nepôjde viacero zariadení Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a pixabay.com

Celá Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina ostane v sobotu 9. marca na 8 hodín bez primárneho zdroja elektrickej energie. Odstávka obmedzí fungovanie všetkých budov nemocnice, bufetov, predajní, stánkov v areáli, ako aj budovu Národnej transfúznej stanice.

Elektrina nepôjde od 7:30 hod. ráno do 15:30 hod. popoludní kvôli výmene meračov na vysokom napätí. Preruší ju na diaľku spoločnosť Slovenská distribučná, a. s.

„V uvedenom čase bude možná obmedzená dodávka medicinálneho vzduchu, dodávka kyslíka bude bez obmedzenia,“ priblížila nemocnica.


Na zabezpečenie prevádzky prístrojov a zariadení, ktoré pomáhajú pacientom, budú spustené motorové generátory nemocnice. Tie budú počas dňa nahrádzať verejnú elektrickú sieť.


„Naše záložné zdroje budú slúžiť v rozsahu, pokiaľ by zlyhali náhradné zdroje tak, ako keď je výpadok verejnej siete. Všetky zálohované okruhy napojené na motorgenerátor budú funkčné  (JIS, operačné sály a podobne),“ uviedla nemocnica.

Fungovať však nebude CR, angiograf, Yzio ani skiaskopická stena, ktoré nesmú byť počas odstávky v prevádzke. Na neodkladné snímky využijú pracovníci nemocnice pojazdné röntgeny, ktoré privezú priamo na oddelenia.

„Za plánované obmedzenie sa ospravedlňujeme a zároveň ďakujeme za pochopenie,“ dodala žilinská nemocnica.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu