Obľúbené turistické trasy v Malej Fatre uzatvoria kvôli ochrane živočíchov. Kam nechodiť?


Foto: Obľúbené turistické trasy v Malej Fatre uzatvoria kvôli ochrane živočíchov. Kam nechodiť? Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Počas najbližších mesiacov bude opäť uzatvorených niekoľko obľúbených turistických trás v Žilinskom kraji. O každoročnej jarnej uzávere informovala Správa Národného parku Malá Fatra.

Turisti by sa mali od 1. marca až do 15. júna vyhýbať nasledovným chodníkom:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka),
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka),
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka).

„Dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov.  Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov.  Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti,“ priblížila správa národného parku.



Uzatvorené úseky prvých dvoch chodníkov totiž vedú cez Národné prírodné rezervácie Rozsutec a Tiesňavy, kde je zakázaná hospodárska činnosť. Na jar by mali ostať oázami divočiny a nedotknutej prírody. Chodník z Vendovky na Malý Kriváň zas uzatvoria kvôli ochrane kurovitých vtákov.

Okrem zvierat pomôže dočasná neprítomnosť turistov aj zemi. Počas niekoľkých mesiacov sa totiž zregeneruje pôdny kryt, ktorý je tesne po zime náchylnejší na eróziu.

„Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku viac ako 150 kilometrov značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže veríme, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú akceptovať a rešpektovať,“ uvádza správa národného parku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu