Tajomná Lilith, ikonická Coco Chanel či slávna Anna Karenina? Na žilinských doskách sa stretnú tri ženy


Foto: Tajomná Lilith, ikonická Coco Chanel či slávna Anna Karenina? Na žilinských doskách sa stretnú tri ženy Foto: Mestské divadlo Žilina

Na doskách Mestského divadla Žilina sa budúci týždeň stretnú rebelka a bojovníčka Lilith, módna ikona Coco Chanel aj jedna z najslávnejších postáv minulosti Anna Karenina. Okrem príbehov troch žien si môžu diváci vybrať aj psychologickú inscenáciu Hey! Slováci, ktorá skúma tému inakosti a predsudkov.

V stredu 28. februára sa opäť predstavia tri podoby novodobej Lilith. Bola prvá Adamova žena skutočne démonom a temnou bohyňou, alebo skôr rebelkou a prvou feministkou? Lilith v textovej interpretácii Miklósa Forgácsa ožije vo svete ilúzií, kde je dovolené všetko. Diváci budú spolu s príbehom netradičným spôsobom putovať po rôznych priestoroch divadla.

Ešte pred začiatkom divadelnej hry prebehne od 17:30 hod. v priestoroch novej Čitárne Mestského divadla Žilina diskusia s jej autorom. Miklós Forgács v minulosti napísal aj úspešnú hru Bezzubatá. K tvorbe pre žilinské divadlo sa vrátil po takmer dvadsiatich rokoch, pričom sa spojil s režisérom Eduardom Kudláčom.

Vo štvrtok 29. februára sa môžu návštevníci divadla tešiť na inscenáciu Daniely Brezániovej Coco Chanel, ktorú režíruje Barbora Nitschová. Módnu ikonu sprevádzalo životom osudové číslo päť. V hre preto uvidíte päť častí, päť farieb a päť dôležitých mužov, ktorí poznačili život Coco.

Bola päťka naozaj jej šťastné číslo? Alebo to bol len jeden z jej výmyslov? Diváci sa presunú do povojnového Paríža, kde sa dámy zbavujú korzetov, ťažkých sukní, prezdobených klobúkov a tie najodvážnejšie si strihajú vlasy. Spoznajte príbeh Coco Chanel a nechajte sa inšpirovať touto malou veľkou ženou.


V piatok 1. marca budú žilinské dosky patriť spoločnému projektu Pavla Viechu, Tomáša Procházku a Anny Šoltýsovej. Tri jednoaktovky spojené do inscenácie s názvom Hey! Slováci skúmajú tému inakosti a kladú veľmi aktuálne otázky.

Prečo máme tendenciu určovať, ktorá inakosť je v poriadku, a ktorá nás ohrozuje? Čo je to tradičná rodina? Prečo nám vadia ľudia inej sexuálnej orientácie, ľudia z vedľajšej dediny, nehovoriac o tých z hlavného mesta?

V sobotu 2. marca si diváci môžu vychutnať klasiku v modernom prevedení. Popredný dramatik Armin Petras a režisér Marián Amsler predstavia súčasnú adaptáciu Tolstého románu Anna Karenina, ktorého dej je presunutý z 19. storočia do dnešnej doby. Príbeh sa sústredí na menšie množstvo postáv, čím získal intímnejšiu atmosféru.

Sledujeme štyri vzťahy, štyri rôzne podoby lásky, nenávisti, vášne, závislosti a zotrvačnosti. Všetko sa odohráva na priečelí vlakovej stanice Moskovská v Petrohrade. Scéna tvorí metaforu života a snahy ľudí nájsť si tú správnu cestu. Je neskoro nastúpiť? Je priskoro vystúpiť?


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu