Ženská sila aj tragická láska s nožom pri krku: Čo ponúka Mestské divadlo Žilina tento týždeň?


Foto: Ženská sila aj tragická láska s nožom pri krku: Čo ponúka Mestské divadlo Žilina tento týždeň? Foto: Mestské divadlo Žilina

Program Mestského divadla otvára tento týždeň Čitáreň súčasnej literatúry, do ktorej v utorok 20. februára o 18. hodine zavíta vydavateľ Koloman Kertész Bagala. Odjakživa sa mu páčilo čítať, ako naši autori a autorky vnímajú Slovensko, jeho ľudí, a cítil potrebu ich povzbudiť. Preto domácu tvorbu podporuje už vyše 30 rokov, a to aj prostredníctvom známej súťaže Poviedka.

Besedovať s vydavateľom príde do čitárne spisovateľ, scenárista, pedagóg a výherca Poviedky v roku 2012 Peter Balko. V roku 2014 napísal román Vtedy v Lošonci, za ktorý získal Cenu Jána Johanidesa za debut, Cenu Nadácie Tatra Banky v kategórii Mladý tvorca a Cenu čitateľov Anasoft Litera 2015. Autorov druhý román Østrov je o sile fantázie, písaní a putovaní za strateným otcom.

Obe knihy Petra Balka sa objavili medzi 10 najlepšími knihami Slovenska v Cene Anasoft Litera. Peter Balko je aj skvelý scenárista. Podieľal sa scenároch k celovečerným filmom Čiara, Kandidát, DOGG, Smršť či na minisérii Moje povstanie. V divadelnej Čitárni čaká milovníkov literatúry opäť veľmi príjemný literárny večer, na ktorý je vstup voľný.

Týždeň v znamení sily žien

Okrem rozprávania je v tohtotýždňovom programe Mestského divadla aj veľa dobrého divadla, ktoré spája sila žien. Ak preferujete intímny priestor a štúdiové inscenácie, zaujme vás hľadanie osobnej slobody v jednom čisto ženskom spoločenstve v dramatizácii novely Márie Modrovich Rozhovor s členkou kultu (streda 21. februára) v réžii Petry Fornayovej. Veľká sála ponúka feministickú komédiu dánskej autorky Astrid Saalbach Kaderníčky (22. februára) v réžii Eduarda Kudláča, no aj autorskú situačnú komédiu Michala Tomasyho Neznášam Ťa! o jednej silvestrovskej párty (23. februára)

Život so spisovateľom

V sobotu 24. februára si môžete pozrieť inscenáciu Kreutzerova sonáta/Čia vina?, ktorá nie je klasickým spracovaním novely L. N. Tolstého. Trojicu tvorcov Danielu Brezániovú, Mateja Feldbauera a Pavla Viechu totiž okrem denníkov manželov Tolstých zaujali aj najnovšie anglické preklady noviel Sofie Tolstej, ktorá odkrýva trpkosť jej života so slávnym spisovateľom.



Napriek jej sebaistému vystupovaniu na verejnosti ju dielo veľmi trápilo. V snahe nájsť odpoveď na príbeh svojho manžela, sa Sofia rozhodla napísať inú verziu – vlastnú literárnu odpoveď, novelu s názvom Čia vina?. Tolstoj a rovnako ani zvyšok rodiny nepodporovali vydávanie Sofiiných diel, preto bol príbeh ukrytý skoro celé storočie. Prvýkrát ho uverejnili až v roku 1994.

Režijné spracovanie Pavla Viechu ponúka napriek dramatickej téme veľa humoru založeného najmä na mužsko-ženských vzťahoch. Postava statkára Pozdnyševa, ktorá je generačne rozdelená medzi troch hercov, prichádza divákom vyrozprávať nielen detaily jeho brutálneho činu, ale rovnako sa vďaka jeho spomienkam stávame svedkami detektívnej analýzy tragickej lásky.

„Toto divadelné dielo by som odporučil všetkým vám, ktorí viete, aké je to žiť v dlhodobom vzťahu či manželstve. Od začiatku sa totiž točíme okolo témy vzájomného spolužitia. Preto nájdete v inscenácii veľa komiky, ktorá je nám o to bližšia, o čo viac poznáme, aké ťažké je občas zdieľať dlhodobo spoločný priestor. Protipólom k tomu je tragédia, o ktorej sa dozvedáme hneď v úvode. Počas celého predstavenia nám drží nôž pri krku a nedá nám vydýchnuť,“ približuje Peter Martinček, jeden z hercov stvárňujúcich postavu Pozdnyševa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu