Priestor bývalej kaviarne Mestského divadla Žilina sa mení na Čitáreň súčasnej literatúry


Foto: Priestor bývalej kaviarne Mestského divadla Žilina sa mení na Čitáreň súčasnej literatúry Foto: ilustračné

Mestské divadlo Žilina otvorí od 7. februára nový priestor pre milovníkov literatúry a umenia. Kľúčovou dramaturgickou líniou žilinského divadla je prezentácia a podpora súčasnej slovenskej a svetovej literatúry. Preto ako divadlo s progresívnou skladbou repertoáru, zameranou na nové texty a nekonvenčné interpretácie klasiky pripravilo v priestoroch bývalej kaviarne projekt Čitáreň súčasnej literatúry

V spolupráci s vydavateľmi KK Bagala, Absynt, BraK, Npress, Artforum, Aspekt, Drewo a srd, Literárna bašta a Modrý Peter prinesie Mestské divadlo v denne otvorenom priestore možnosť nielen zoznámiť sa s edičným plánom jednotlivých vydavateľstiev, ale aj priamo nahliadnuť či zahĺbiť sa do vybraných titulov, ktoré budú v priestore čitárne k dispozícií.

Okrem kníh si pri káve alebo čaji môžete vychutnať najnovšie a aj archívne čísla literárnych časopisov Vertigo, Vlna, Fraktál, Knižná Revue, Romboid Litikon a Glosolália. Veľmi pevne veríme, že zoznam kooperujúcich vydavateľstiev bude časom narastať. 

Program otvorenia čitárne

Otvorenie Čitárne súčasnej literatúry prebehne dňa 7. februára 2024 o 20:15, po predstavení inscenácie Táto izba sa nedá zjesť. Súčasťou otvorenia nového priestoru bude odovzdanie kníh z vydavateľstva KK BAGALA, ktoré bolo svojou vytrvalou činnosťou a propagáciou slovenskej literatúry jednou z prvých inšpirácii pre vznik Čitárne.

Hosťami na otvorení a na diskusii po predstavení budú vydavateľ Koloman Kertész Bagala spolu s autorkou dramatizovanej novely Nicol Hochholczerovou.

Pre návštevníkov sú pripravené prezentácie jednotlivých vydavateľstiev a ich vybraných autorov, literárne coming-outy mladých talentov, besedy s renomovanými autormi alebo scénické čítania čerstvo preložených noviniek dramatickej alebo nedramatickej spisby.


Tie ponúknu príležitosť pre vznik komunitnej platformy so zameraním na súčasnú tvorbu a stane sa priestorom pre rozvoj a zmysluplné trávenie času naprieč generáciami, pomôže vytvoriť denný stacionár pre milovníkov literatúry a umenia vôbec.

Čitáreň súčasnej literatúry bude pre verejnosť otvorená od 8. februára v pracovných dňoch od 14:00 do 18:00. 

Program Čitárne súčasnej literatúry vo februári 2024

  • 7. február o 20:15 - Slávnostné otvorenie Čitárne súčasnej literatúry, odovzdávanie kníh od vydavateľstva KK BAGALA a diskusia s vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom a spisovateľkou Nicol Hochholczerovou
  • 20. február o 18:00 - Večer s vydavateľstvom KK BAGALA, diskusia Kolomana Kertésza Bagalu so spisovateľom Petrom Balkom
  • 28. február o 21:00 - Beseda s Miklósom Forgácsom, rozhovor po predstavení Lilith s autorom Miklósom Forgácsom o jeho tvorbe pre Mestské divadlo Žilina

Bližšie informácie o detailoch programu sa dozviete na webovej stránke Mestského divadla Žilina. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu