Fotenie s kamarátmi skončilo hrozivým pádom. Poliaka so zraneniami previezli do nemocnice na Liptove


Foto: Fotenie s kamarátmi skončilo hrozivým pádom. Poliaka so zraneniami previezli do nemocnice na Liptove
Galéria: 2 fotky
Foto: hzs.sk

Výlet s priateľmi ukončil 29-ročný Poliak v liptovskej nemocnici. V stredu 14. februára 2024 v popoludňajších hodinách zahliadla jeho dlhý pád do Lukového kotla skupina turistov, ktorá udalosť ohlásila Horskej záchrannej službe (HZS). Záchranári ihneď smerovali do žľabu preveriť oznámenie. Mladého muža sa im podarilo nájsť v jeho závere

Muž sa po vystúpení z lanovky išiel fotiť s kamarátmi na horný okraj žľabu za zábrany, odkiaľ prepadol približne 300 výškových metrov nadol. Nekontrolovaným pádom si spôsobil poranenie dolnej končatiny, početné odreniny, a keďže bol mierne dezorientovaný, nedal sa vylúčiť aj úraz hlavy,“ spresňuje HZS na svojom webovom sídle.

Vzhľadom na zdravotný stav zraneného Poliaka bola o súčinnosť požiadaná aj posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Medzitým horskí záchranári pacienta zateplili a zafixovali mu nohu do dlahy. Po prílete vrtuľníka muža zabalili do vákuového matraca a ďalej ho transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, kde bol odovzdaný do starostlivosti lekárov.

Pomoc leteckých záchranárov v oblasti Chopku potreboval aj slovenský skialpinista s úrazom hornej končatiny. Za mužom vyrazila posádka z Popradu, ktorá medzipristála na Priehybe. Tu skialpinistu naložili za asistencie horských záchranárov na palubu a spolu ďalej smerovali do nemocnice na ošetrenie.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu