FOTO: Liptáci už viac nemusia riskovať životy. Zničená lávka cez Váh sa po dlhých rokoch stala minulosťou


FOTO: Liptáci už viac nemusia riskovať životy. Zničená lávka cez Váh sa po dlhých rokoch stala minulosťou
Galéria: 4 fotky
Foto: Vľavo: google.com; vpravo:Facebook/Liptovská stavebná spoločnosť sro

Obyvatelia liptovských obcí Hubová a Švošov roky riskovali svoje zdravie i životy. Za prácou či do školy prechádzali ponad Váh po zničenej lávke, ktorá bola dlhodobo v havarijnom stave. Obce spájala od roku 1963, známky času začala vykazovať približne po polstoročí. Drevená mostovka bola miestami prehnitá a lanovej konštrukcii hrozilo pretrhnutie, čo by spôsobilo kolaps lávky do rieky.

Na základe statického posudku bol objekt od roku 2019 oficiálne uzavretý, na čo upozorňovala značka zákazu pre pešie osoby aj zátarasa v podobe železnej tyče. Mnohí však tieto upozornenia ignorovali. Pre miestnych, ktorí sa potrebovali dostať na vlak či autobus, bola totiž jedinou alternatívnou 6-kilometrová obchádzka.

Aj napriek život ohrozujúcej situácii starou lávkou prešli denne desiatky ľudí. Podľa vyjadrenia Liptovskej stavebnej spoločnosti na sociálnej sieti sa však tieto komplikácie stali minulosťou. Obce už totiž spája nová lávka.


„S potešením oznamujeme, že projekt ,Cyklolávky‘ ponad Váh sme práve dokončili. Ďakujeme našim zamestnancom, subdodávateľom za zvládnutie náročných prác a všetkým, ktorí nám pomohli dielo zdarne zrealizovať. Veríme, že bude bezpečne slúžiť dvom obciam ešte viac rokov ako predošlá lavica,“ uviedol zhotoviteľ diela.

Výstavbu lávky, na ktorú obec Švošov dlho nevedela nájsť dostatok finančných prostriedkov, sa napokon podarilo zrealizovať ako súčasť projektu Regionálna cyklotrasa Hubová - Švošov Komjatná, časť Cyklolávka Švošov Hubová. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu