FOTO: Neoznačený výtlk v ceste na Orave poškodil šesť áut za hodinu. Župa tisícovú opravu odložila


FOTO: Neoznačený výtlk v ceste na Orave poškodil šesť áut za hodinu. Župa tisícovú opravu odložila
Galéria: 17 fotiek
Foto: Facebook/Igor Janckulík

Cesta II/520 medzi obcami Zákamenné a Oravská Lesná je dlhodobo v zlom technickom stave. Župa v minulosti schválila jej opravu za 700-tisíc eur, peniaze nakoniec presunula inam a cesta ostala neopravená. Doplácajú na to vodiči, ktorí s vozidlom vbehnú do neoznačeného výtlku.

Na problémovú cestnú komunikáciu upozornil v nedeľu 28. januára na sociálnej sieti aj žilinský krajský poslanec Igor Janckulík. Podľa neho malo dôjsť behom jednej hodiny k poškodeniu šiestich motorových vozidiel, ktoré vbehli do neoznačeného výtlku.

„Županku som viackrát upozorňoval na zlý stav tejto cesty, ktorá nevydržala v poriadku ani do konca záruky. Budem dôrazne žiadať vedenie župy a správu ciest ŽSK o zaradenie cesty do plánu opráv či investícií a vyviniem maximálne úsilie, aby sa motoristi poškodených áut domohli preplatenia škôd,“ uviedol Igor Janckulík. 


Usmernenie pre vodičov

Ak si na predmetných výtlkoch poškodíte svoje vozidlo alebo jeho časť, správca cesty je povinný vám za určitých okolností škodu nahradiť. V takejto situácii ako prvé zabezpečte bezpečnosť cestnej premávky a vždy zavolajte dopravnú políciu, ktorá vyhotoví zápis zo škodovej udalosti a ten pošle správcovi komunikácie.

„Zdokumentujte škody aj výtlk a následne kontaktujte poisťovňu, ak máte auto havarijne poistené, či pripoistenie PZP na výtlky. V prípade, že výtlk nie je riadne označený, môžete si náklady na opravu vášho motorového vozidla nárokovať u správcu komunikácie,“ uviedol Janckulík s tým, že nemusíte mať ani havarijné poistenie. Správa komunikácie je povinný škodu uhradiť, ak budú splnené všetky podmienky.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu