FOTO: Peter, ktorý zastrelil medvedicu v Sučanoch, do väzenia nepôjde. Konal v krajnej núdzi


FOTO: Peter, ktorý zastrelil medvedicu v Sučanoch, do väzenia nepôjde. Konal v krajnej núdzi
Galéria: 5 fotiek
Foto: Zásahový tím - Západ

V katastri turčianskej obce Sučany došlo počas minulého leta k dramatickému stretu človeka s medveďom. Miestny obyvateľ Peter z neho vyviazol bez zranení, zviera však uhynulo.

V júli 2023 sa vybral na prechádzku so svojimi psami do lesa, keď sa mu do cesty postavila asi 18-ročná medvedica. Peter mal pri sebe legálne držanú zbraň, z ktorej najskôr vypálil varovný výstrel. Šelma však namiesto úteku zaútočila, preto do nej vyprázdnil zásobník. Celú situáciu opísal pre TA3.

Zvyšné výstrely boli podľa jeho slov len pudovou streľbou. Na medvedicu nemieril, strieľal čo najrýchlejšie so zbraňou pri páse. Zranená šelma si následne útok rozmyslela a odbehla medzi blízke krovie. Tam medvedica vydýchla naposledy.

Medveď hnedý je chráneným živočíchom, Peter preto za jeho usmrtenie čelil trestnému stíhaniu. On však od začiatku tvrdil, že konal v krajnej núdzi, čo neskôr potvrdilo aj vyšetrovanie enviropolície.


„Krajnou núdzou sa označuje stav, keď sa odvracia priamo hroziace nebezpečenstvo na záujem chránený trestným zákonom na úkor iného chráneného záujmu. Patrí medzi okolnosti vylučujúce protiprávnosť činu, čo znamená, že skutok, ktorý by bol inak trestným činom, nie je trestným činom,“ definuje zákon krajnú núdzu.

Pokiaľ by nešlo o krajnú núdzu, muž by zbraň použil nezákonne. Za to by mohol ísť do väzenia až na dva roky. V polovici decembra bolo trestné stíhanie zastavené, keďže nešlo o trestný čin.

Peter do prírody už bez zbrane nepôjde. Zásahový tím však dúfa, že sa podobné prípady usmrtenia chránených živočíchov nebudú opakovať.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu