Tragédia v stredisku Jasná. V teréne našli zranenú lyžiarku, prevoz do nemocnice neprežila


Foto: Tragédia v stredisku Jasná. V teréne našli zranenú lyžiarku, prevoz do nemocnice neprežila Foto: ilustračné - Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Zamestnanci lyžiarskeho strediska Jasná našli v teréne mimo zjazdovky na severnej strane Chopka zranenú lyžiarku. Stalo sa tak v pondelok 22. januára. Privolaní horskí záchranári jej poskytli prvú pomoc a zabezpečili letecký transport do nemocnice.

Ako však informuje Marián Galajda zo spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom strediska, zranená lyžiarka prevoz do nemocnice neprežila a zraneniam podľahla.

K nešťastnej udalosti došlo v lokalite Konský grúň. Stalo sa tak po tom, čo horskí záchranári v spolupráci so skipatrolou rozhodli o uzatvorení najvyššie položených zjazdoviek z Chopka na sever z dôvodu náhle sa zhoršujúcich podmienok.

„Podmienky na zjazdovke, ktorá bola pri rannej inšpekcii zjazdná, sa v priebehu dvoch hodín zmenili. Vietor zosilnel na viac ako 80 kilometrov za hodinu, čo komplikovalo bezpečnú jazdu,“ informoval Galajda s tým, že skipatrola vyrazila na trať, aby usmernila lyžiarov a pomohla im bezpečne zjazdiť nadol.

„Pre lyžiarov, ktorí kvôli podmienkam neboli schopní pokračovať, vyrazili snežné pásové vozidlá a zviezli ich do bezpečia. Z dôvodu zhoršujúcich sa podmienok bola odstavená aj prevádzka lanovky funitel,“ dodal Galajda. 


Aktualizácia, 16:31

Informácie o nájdení ťažko zranenej ženy v Jasnej potvrdila aj Horská záchranná služba. Horskí záchranári v priebehu pondelka upozornili prevádzkovateľa lyžiarskeho strediska Jasná na nevhodné podmienky na zjazdových tratiach.

„V priebehu dňa zasahovali 23-krát, z čoho v jednom prípade zachraňovaná osoba po transporte do nemocnice zraneniam podľahla. Ďalších približne osemdesiat osôb bolo v stredisku zvážaných zo svahov pokrytých ľadom snežnými pásovými vozidlami,“ informuje HZS. 

Horská záchranná služba zároveň upozornila na náročné podmienky v lokalite Nízkych Tatier. Neodporúča pohyb po lyžiarskych tratiach a ani vo voľnom horskom teréne v okolí Chopku. Pohyb v tomto teréne označila za nebezpečný, dokonca až život ohrozujúci. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu