V Žiline začínajú s výstavbou moderného trolejbusového depa. Ukončiť by ju mali o 2 roky


Foto: V Žiline začínajú s výstavbou moderného trolejbusového depa. Ukončiť by ju mali o 2 roky Foto: Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky

Žilina už v závere roka 2025 bude disponovať moderným trolejbusovým depom. S výstavbou a modernizáciou údržbovej základne trolejbusov sa oficiálne začína dnes, vo štvrtok 18. januára 2024, po tom, ako predstavitelia mesta i vlády slávnostne poklepali po základnom kameni.

Pri projekte za takmer 29 miliónov eur sa hlavným zdrojom financovania stali eurofondy. Ministerstvo dopravy SR z nich poskytlo na výstavbu sumu vo výške 27 miliónov eur. Ako rezort vysvetľuje, investície do verejnej osobnej dopravy pri riešení náročnej dopravnej situácie považuje v súčasnosti za kľúčové.

„Moderné depo je predpokladom kvalitnej a rýchlejšej údržby trolejbusov, čo v konečnom dôsledku znamená ich častejšie nasadzovanie a vyššiu hustotu spojov. Tým, veríme, že prispejeme k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy a znížime dopravnú záťaž na mestských komunikáciách,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu dopravy Denisa Žiláková.

Ministerstvo zároveň poznamenalo, že Žilinu v oblasti dopravy podporuje už dlhodobo. Prostredníctvom eurofondov sa podarilo napríklad pre mestský dopravný podnik zakúpiť ekologické trolejbusy, no v pláne je aj modernizácia trolejových dráh a meniarní.

Za najvýznamnejšiu investíciu však možno považovať tristo miliónovú modernizáciu železničného uzla Žilina. Projekt rieši komplexnú rekonštrukciu železničnej infraštruktúry v Žiline a jej blízkom okolí. Súčasťou sú pritom aj dopravné riešenia v celom dotknutom území – či už pre automobilovú dopravu, cyklistov alebo chodcov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu