Ani mráz neodradil Žilinčanov od protestu. Zaznel list rodičov Kuciaka a Kušnírovej aj Sulíkov príhovor


Foto: Ani mráz neodradil Žilinčanov od protestu. Zaznel list rodičov Kuciaka a Kušnírovej aj Sulíkov príhovor
Galéria: 69 fotiek
Foto: Tomáš Kozel fotografia

Celkovo tretí a prvý novoročný protest proti krokom štvrtej vlády Roberta Fica pritiahol na Hlinkovo námestie napriek mínusovým teplotám tisíce Žilinčanov. Miesto konania sa tam presunulo zo stiesneného okolia Novej synagógy. Zaznelo niekoľko príhovorov, prekvapením bolo vystúpenie Richarda Sulíka. Podľa odhadov sa v stredu 11. januára zhromaždilo v Žiline zhruba 4-tisíc ľudí.

Protesty organizujú opozičné strany PS, SaS a KDH v spolupráci s občianskou spoločnosťou. Deklarujú najmä odpor voči zrušeniu špeciálnej prokuratúry, ktoré sa vláda pred Vianocami snažila schváliť v skrátenom konaní, ako aj voči iným avizovaným zmenám v súdnictve a trestnom zákone. Tie by znamenali aj výrazne nižšie tresty za ekonomické zločiny.

Práve na to narážali mnohí z rečníkov, ktorí sa postavili na pódium, pričom varovali, že ide v podstate o povzbudenie zlodejov. Richard Sulík zdôraznil, že podľa navrhovanej novely by sa hranica závažnej škody pri krádeži posunula na 35-tisíc eur, a takéto trestné činy by boli premlčané už po troch rokoch. 

Na pódiu zazneli populárne slovenské piesne v prevedení zúčastnených hudobníkov aj slovenská hymna. Zúčastnení si mohli vypočuť list od rodičov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej aj od združenia Slovákov v Prahe, ktorých spolok si hovorí Pražská kaviareň. 


Mnohí zúčastnení oproti predchádzajúcim protestom zmenili dizajn transparentov. Minimalistické čierne banery s krátkymi heslami ako „Fico chráni zlodejov“ dopĺňali extravagantnejšie výroky, ako „Moja prdeľ je dôležitejšia ako Slovensko“ sprevádzaná karikatúrou premiéra. 

Zhromaždenie prebehlo pokojne a na bezpečnosť dozerali prítomní policajti a záchranári. Protesty sa okrem Bratislavy a ostatných krajských miest súbežne konali aj v Liptovskom Mikuláši, či dokonca v Dolnom Kubíne a Námestove. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu