Kde vám hrozí za odpálenie ohňostroja pokuta? Zákaz budú kontrolovať policajti aj stráž prírody


Foto: Kde vám hrozí za odpálenie ohňostroja pokuta? Zákaz budú kontrolovať policajti aj stráž prírody Foto: ilustračné

Oslavy príchodu nového roka bude vo vybraných lokalitách na území Nízkych Tatier kontrolovať stráž prírody s políciou. Zamerajú sa napríklad na Demänovskú Dolinu či Donovaly, kde budú kontrolovať využívanie pyrotechniky. V mnohých prípadoch totiž môže dôjsť k zraneniam voľne žijúcich zvierat s často fatálnymi následkami.

„Nadmerný hluk spôsobený výbuchom zábavnej pyrotechniky pôsobí ohlušujúco a v horskom teréne s hlbokými dolinami vytvára echo efekt. Zažívaný stres voľne žijúcich zvierat sa tak znásobuje a zvieratá takéto situácie pudovo riešia útekom v snahe skryť sa do bezpečia. V tme tak môžu narážať do konárov, stromov alebo môžu spadnúť zo skál,“ priblížila na sociálnej sieti Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). 

Ohňostroje navyše znečisťujú ovzdušie zmesou tuhých častíc a toxických chemikálií. Okrem oxidov síry a dusíka sa do životného prostredia dostávajú chemické prvky a ťažké kovy, ktoré nepodliehajú rozkladu a kontaminujú pôdu a vodné zdroje. Rovnako sa ukladajú v živých organizmoch a škodia zdraviu.


Ochranári zároveň upozornili, že za odpálenie ohňostroja na území národného parku a jeho ochranného pásma môže byť udelená bloková pokuta do výšky 300 eur, v priestupkovom konaní až do 3300 eur. V prípade právnickej osoby ide o sumu nad 9900 eur.

Správa NAPANT-u preto apeluje na návštevníkov, aby pyrotechniku počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov a silvestrovskej noci nepoužívali, prípadne aby namiesto ohňostrojov použili jemnejšie alternatívy, ako prskavky, sviečky či hologramy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu