V Žiline, okolo mesta aj na diaľnici: V piatok pred Vianocami očakávajte zvýšený nápor áut


Foto: V Žiline, okolo mesta aj na diaľnici: V piatok pred Vianocami očakávajte zvýšený nápor áut Foto: Ilustračné

Žilina už niekoľko dní čelí vyššiemu počtu áut v uliciach, ako je bežné. Už od rána sa frekventované cesty zapĺňajú a vytvárajú sa dlhé kolóny, a to najmä v blízkosti obchodných centier či supermarketov. Nárast dopravy priamo súvisí s blížiacimi sa vianočnými sviatkami, výnimkou preto nie je ani dnešný deň, piatok 22. decembra 2023.

Spomalenie premávky v niekoľkých lokalitách je viditeľné v dopravnej aplikácii Waze už niekoľko hodín, pričom sa očakáva, že situácia sa v popoludňajších a podvečerných hodinách ešte skomplikuje. Zápchy v meste sa najčastejšie vytvárajú na Košickej a priľahlých uliciach Na Horevaží a Nemocničná. Pokiaľ je to možné, odporúčame vyhnúť sa aj uliciam Vysokoškolákov, Vojtecha Spanyola či Veľká Okružná. 

Počas predvianočného zhonu sa nervozita v kolónach rýchlo stupňuje, preto sa zo zástupov áut neraz ozýva hlasné trúbenie. Vodičom preto odporúčame, aby sa pred výjazdom na cesty obrnili trpezlivosťou a aby si na cestách počínali ohľaduplne voči ostatným vodičom.


O bezpečnosť vodičov sa v prípade kolabujúcej dopravy v meste postarajú policajní príslušníci. „V súvislosti s nárastom intenzity cestnej premávky budeme bezpečnostnú situáciu neustále monitorovať a v prípade potreby budeme cestnú dopravu regulovať,“ uvádza Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline na sociálnej sieti, ktoré zároveň avizuje, že kontroly na cestách budú prebiehať aj v sviatočnom období.

Na predpokladaný nárast dopravy poukazuje aj Národná diaľničná spoločnosť, ktorá na vyťažených úsekoch očakáva zvýšenie dopravnej intenzity až o desiatky percent. Na D3 v úseku Žilina a Žilina – západ by pritom počet áut mal narásť o približne 28 %. Kritickým však má byť aj úsek D1 Ivachnová – Liptovský Mikuláš, kde prognózy hovoria o náraste o 43 %.

NDS v súvislosti s uvedeným a možnosťou sneženia v niektorých oblastiach Žilinského kraja zároveň motoristom pripomína, ako správne jazdiť, keď v okolí prebieha zimná údržba vozovky„Sypač predchádzame len vtedy, keď na jeho zadnej svetelnej signalizácii svieti šípka. Keď svieti X, sypač nepredchádzajte,“ vysvetľuje na záver NDS.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu