Cestujúci z Kysúc a Turca budú využívať 84 nových autobusov. Zvýšia ich bezpečnosť aj komfort


Foto: Cestujúci z Kysúc a Turca budú využívať 84 nových autobusov. Zvýšia ich bezpečnosť aj komfort Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Na linkách v okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Martin a Turčianske Teplice pribudlo celkom 84 nových autobusov značky Iveco Crossway. Tie zabezpečia pre cestujúcu verejnosť súčasné štandardy komfortu, bezpečnosti a vybavenosti vozidiel verejnej prímestskej autobusovej dopravy.

Všetky nové vozidlá prímestskej pravidelnej autobusovej dopravy sú vybavené informačnými elektronickými tabuľami, ktoré budú poskytovať informácie o trase linky z vonkajšej aj vnútornej strany vozidla, klimatizáciou s vykurovaním a bezplatným WIFI pripojením na internet.

„Samozrejmosťou sú integrované USB nabíjačky na mobilné telefóny, tablety pre cestujúcich, moderné odbavovacie zariadenia, označenie vozidiel piktogramami pre osoby so zdravotným znevýhodnením, vozíčkarov, pre cestujúcich s kočíkom a novinkou je vonkajšie ozvučenie vozidiel pre cestujúcich s poruchou zraku,“ doplnila Gabriela Tisoňová, riaditeľa odboru dopravy ŽSK.

Priemerný vek autobusov sa zníži v spomínaných troch regiónoch na tri roky. Nové vozidlá spĺňajú požiadavky na ekologickú prevádzku s dôrazom na efektívne využívanie pohonných hmôt. Po zaradení nových vozidiel dosiahneme 20%  podiel nízkopodlažnosti s naklápaním vozidla pri zastavení na zastávke pre pohodlnejší nástup a výstup cestujúcich.

Novinkou je aj modernejší informačný systém, poskytujúci vyšší rozsah informácií o trase a prestupoch na jednotlivých spojoch verejnej osobnej dopravy. Vozidlový park dopravcu SAD Žilina tak bude mať nasledovnú skladbu:


V regióne Horné Považie:

  • 4 nízkokapacitné autobusy
  • 76 štandardných, z nich 21 nízkopodlažných
  • 26 veľkokapacitných, z nich 7 nízkopodlažných

V regióne Kysuce:

  • 1 nízkokapacitný autobus
  • 52 štandardných, z nich 8 nízkopodlažných
  • 35 veľkokapacitných, z nich 6 nízkopodlažných

V regióne Turiec:

  • 1 nízkokapacitný autobus
  • 22 štandardných, z nich 1 nízkopodlažných
  • 21 veľkokapacitných, z nich 6 nízkopodlažných

V roku 2024 by sa zároveň mal rozšíriť systém Integrovanej dopravy Žilinského kraja aj na kompletné územie regiónu Turiec. Krajská samospráva tak aktívne spolupracuje na systéme previazanosti a nadväznosti spojov prímestskej autobusovej dopravy, mestskej hromadnej dopravy i železničnej dopravy. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu