Majiteľ pozemkov na Kamennej chce žalovať firmy aj mestskú políciu, dohodu s mestom uvíta


Foto: Majiteľ pozemkov na Kamennej chce žalovať firmy aj mestskú políciu, dohodu s mestom uvíta

V marci 2023 sme informovali o vozidle, ktoré zablokovalo vjazd do firmy na Kamennej ulici v Žiline. Išlo o zodvihnutý varovný prst od Žilinčana, ktorý je spoluvlastníkom parciel pod miestnou komunikáciou a zároveň pod vybudovanými vjazdami k budovám a predajniam viacerých spoločností.

Po hlavnej ceste v priemyselnej zóne každodenne prejdú tisícky vozidiel, vjazdy k firmám zas využívajú ich zákazníci, zamestnanci aj zásobovanie. Pozemok pod nimi však patrí viacerým majiteľom vrátane Ivana Intribusa, ktorého rodina ho získala ešte v roku 1947. Koná zaňho jeho splnomocnený syn Róbert Intribus.

Po takmer roku snahy o dohodu so spoločnosťami, ktoré využívajú jeho majetok, sa Róbert Intribus rozhodol začiatkom budúceho roka pristúpiť k žalobe za bezdôvodné obohatenie. To však nie je jediná žaloba, ktorú plánuje podať. Podľa informácií, ktoré nám poskytol, spolu s rodinou uvažoval nad vedením rovnakého súdneho sporu s mestom Žilina.

V myšlienke, že by mohol uspieť, ho utvrdilo aj rozhodnutie najvyššieho súdu v prípade pozemkového sporu medzi samosprávou a majiteľom parciel pod parkom na Rosinkách. Podobný prípad riešilo mesto aj na poslednom zastupiteľstve, kde sa hlasovalo o zámene pozemkov s podnikateľom. Ten však strategické pozemky, ktoré Žilina potrebuje, získal zväčša kúpou v posledných rokoch.

Na Slovensku podľa všetkého existuje viacero firiem, ktoré sa živia kúpou a následným drahším predajom alebo výmenou pozemkov využívaných mestami. Intribusa mali taktiež osloviť viaceré spoločnosti z Bratislavy, ktoré mu za predaj pozemkov pod cestou ponúkali rôzne sumy. On sa však s ostatnými vlastníkmi dohodol, že nepristúpia na žiadnu ponuku, aby neuškodili obyvateľom Žiliny.

Včera sa mal v tejto veci stretnúť s viceprimátorom Martinom Kapitulíkom, aby zistil, či je mesto naklonené mimosúdnej dohode. Podľa Intribusovho vyjadrenia prebehlo rokovanie hladko a hoci zatiaľ nie je jasné, či sa so samosprávou dohodne, preferuje mierové riešenie.


„Na náhradu máme právny nárok, pozemky nie sú získané vypočítavo, ale dedením. S mestom sa možno ešte dohodneme, snažím sa jednať čo najslušnejšie. Nechcem, aby na tieto spory doplatili ľudia,“ vysvetlil Róbert Intribus.

Ďalšiu žalobu však plánuje podať na mestskú políciu za údajné zneužitie právomoci verejného činiteľa. Keď zablokoval vstup k firme FLORASYSTEM, s. r. o. osobným motorovým vozidlom, policajti mu dali papuču a trvali na zaplatení pokuty. Po odmietnutí mal byť prípad posunutý na dopravnú políciu. Spoločnosť FLORASYSTEM navyše vyžadovala, aby jej zaplatil za náhradu škody, ktorú zablokovaním vstupu na niekoľko hodín spôsobil, takmer 9 500 eur.

„To je jasné porušenie zákona. Ešte mi tam auto opáskovali a zdehonestovali ma. Ja som to auto dokonca dal tak, aby som nebránil prejazdu, len ho obmedzil, osobné autá tadiaľ vedeli prejsť. Navyše nechápem, ako mohli dať papuču invalidovi,“ uviedol nahnevaný Intribus.

Automobil podľa jeho vyjadrenia dokonca patril zdravotne ťažko postihnutej osobe, čo mal dokazovať doklad za sklom. Konanie o priestupku však bolo nakoniec zastavené okresným dopravným inšpektorátom polície. Miesto, kde vozidlo stálo, je totiž vedené ako súkromný pozemok a orná pôda.

„Uvedený vjazd bol zriadený historicky veľmi dávno a predpokladá sa, že slúžil ešte pre prístup do areálu predchádzajúcej prevádzky. Na meste Žilina sa nenachádzajú listinné doklady preukazujúce jeho povolenie, preto nie je možné zistiť, kedy bol jestvujúci vjazd príslušným cestným správnym orgánom schválený,“ píše sa v rozhodnutí Policajného zboru. Podľa Intribusa to znamená, že vjazdy mohli byť postavené na jeho pozemku načierno.

Róbert Intribus získal počas posledných mesiacov množstvo dokumentov z minulých desaťročí a na povrch vyplávali nové skutočnosti. Viac informácií a vyjadrenia ostatných strán prinesieme čoskoro.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu