Energetici vyhlásili kalamitu, tisícky domácností sú bez elektriny


Foto: Energetici vyhlásili kalamitu, tisícky domácností sú bez elektriny Foto: ilustračné/SSD

Bez elektriny je viac ako deväťtisíc odberných miest. Najhoršia situácia je v Banskobystrickom kraji. Bohatá snehová pokrývka priniesla rozsiahle výpadky elektriny aj do Žilinského kraja. Za posledných 24 hodín dosiahli úroveň energetickej kalamity.

Aktuálne je bez elektrického prúdu viac ako deväťtisíc odberných miest. Mimo prevádzky zostalo viac ako 300 trafostaníc. Klasicky sú na príčine najmä poškodené stožiare, stĺpy, izolátory a vodiče vzdušných vedení vysokého napätia. Mnohé z týchto problémov spôsobili vysoké stromy spoza ochranného pásma spadnuté na distribučné vedenie.

Pracovníci SSD sa však snažia zabezpečiť zásobovanie odberateľov pomocou provizórnych riešení, napríklad motorových generátorov, čo najskôr. Keďže v mnohých lokalitách naďalej sneží alebo prší, situácia sa neustále mení a nie je vylúčené, že poruchy ešte pribudnú.

Rýchlosť obnovovania dodávky bude závisieť hlavne od dostupnosti poruchových miest. Množstvo komunikácii je neprejazdných a ťažká technika sa nemôže dostať do odľahlejších lokalít pre sneh alebo rozmočený terén.

Stredoslovenská distribučná (SSD) napriek tomu nasadila do akcie všetky dostupné sily a mechanizmy, aby situáciu dostala pod kontrolu čo najskôr.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu