December v Budatínskom hrade: Čakajú vás debatky o tradíciách aj výroba vianočných ozdôb


Foto: December v Budatínskom hrade: Čakajú vás debatky o tradíciách aj výroba vianočných ozdôb Foto: Považské múzeum Žilina

V mesiaci december môžete v Budatínskom hrade navštíviť tieto podujatia: 


Zoológ na linke

Kedy? 2. december 2023 o 13:00

Vstupné: základné 3 €, zľavnené 2 €

Po sérií vychádzok pre verejnosť sa vám vo výstave prihovoria Králi oblohy. Sprevádzať vás bude zoológ Považského múzea a zároveň autor výstavy Ján Kicko. Tešiť sa môžete na jedinečné preparáty letiacich dravcov, fotografie dravých vtákov v prírode na snímkach popredných slovenských fotografov. Odfotiť sa môžete aj vy, pri fotostene sa môžete štylizovať do postavy mladého sokola rároha. Podujatie je určené pre všetky vekové kategórie, vhodné aj pre rodiny s deťmi. Súčasťou bude tiež tvorivá dielňa pre deti s múzejnou pedagogičkou. 


Múzeum pre Vás: Drôtené Vianoce

Kedy? 5. december 2023 o 16:00

Vstupné: 3 €/ osoba 

Na prednáške sa dozviete, ako prežívali Vianoce naši predkovia, odkiaľ a kedy k nám prišiel vianočný stromček či betlehem, prečo boli rozličné povery a čary neoddeliteľnou súčasťou Vianoc a o ďalších zaujímavých zvykoch. V tvorivej dielni si z medeného drôtu vyrobíte vianočné ozdoby na stromček, pričom môžete uplatniť vlastnú kreativitu a fantáziu.

Podujatie je vhodné pre všetky vekové kategórie, dĺžka trvania je 120 až 180 min. Počet miest je obmedzený na 20 ľudí, preto je vhodné vopred sa objednať na telefónnom čísle 0907 108 659. 


Vianoce v Budatíne

Kedy? 10. december 2023 od 13:00 do 16:00

Počas druhej adventnej nedele sú pripravené tvorivé dielne, v ktorých si budete môcť vyrábať vianočné ozdoby a pohľadnice. V rámci prehliadky hradu uvidíte živý betlehem a môžete stretnúť posledných majiteľov hradu, Čákiovcov. Tešiť sa môžete aj na punč a zdobenie vianočného stromčeka.



Tvorivé vianočné debatky

Kedy? 13. december 2023 o 16.00

Vstupné: 3 €/osoba

Príďte si skrátiť čakanie na Štedrý večer. Tvorivé vianočné debatky vás zoberú na vianočnú výstavu v kaplnke a následne aj do hradu. Tam budete pri šálke teplého čaju a vianočných koledách vyrábať ozdoby technikou plstenia, ktoré si môžete zavesiť na váš stromček. Popritom môžete debatiť o tradíciách minulých, ako aj tých súčasných. Podujatie je vhodné pre všetky vekové kategórie. 

Dĺžka trvania: 60 až 120 min. Počet miest je obmedzený, preto je nutné sa vopred objednať na mail pedagog@pmza.sk. 


Králi oblohy (výstava)

Kedy: 25. október 2023 – september 2024

Výstava predstavuje bohatú skupinu dravých vtákov, ktoré žijú na Slovensku. Autorom je zoológ Ján Kicko. Takmer všetky druhy našich dravcov sú zobrazené na veľkoplošných snímkach z prírody od popredných slovenských fotografov – Stanislava Harvančíka, Ervína Hrtana, Jozefa Chavka, Jána Svetlíka a autora a doplnené dermoplastickými preparátmi zo zbierok Považského múzea. Novinkou sú preparáty dravcov „za letu“, ktoré najvernejšie predstavujú dravce tak, ako ich môžeme pozorovať v prírode. 


Čo drôt spojil, čas nerozdelí... (výstava)

Kedy: 1. august 2023 – september 2024

Typické slovenské remeslo zapísané aj v UNESCO je tentokrát priblížené naozaj netradičným spôsobom. Autorky etnologička Katarína Kendrová a historička Katarína Hallonová sa zamerali na jeho prvotnú vandrovnú formu, keď drotári putovali po celej krajine a venovali sa najmä opravám predmetov každodennej potreby. Výstava je obohatená o odborné texty s fotografiami a detailné opisy špecifických drotárskych opravárenských techník. Návštevníci uvidia techniky základné, akými bolo opletanie do drôtených sietí, flekovanie, haftovanie, spájkovanie, ale tiež  jednoduchšie, ktoré spočívali v stiahnutí poškodených častí predmetov drôtenou slučkou alebo pásikom plechu. Všetky prezentované exponáty pochádzajú zo zbierkových fondov Považského múzea a Slovenského národného múzea v Martine.


Tiene minulosti (výstava)

Kedy? 20. október 2023 – 31. december 2023

Výstava mladého drotára Jozefa Šaba predstaví niekoľko rozmernejších figurálnych plastík z priebežne vznikajúceho cyklu Tiene minulosti. V cykle na všeobecnú tému pominuteľnosti človeka i tradičných hodnôt upriamuje pozornosť predovšetkým na vytrácanie sa tradičných remesiel zo súčasného života spoločnosti. Prostredníctvom jednotlivých figúr prevedených viac-menej voľne nahodenými vzdušnými výpletmi sa autor snaží sprítomniť situácie z minulosti, ktoré do súčasnosti prechádzajú už takmer len ako nejasná spomienka. Tieto práce doplnia na výstave menšie plastiky ľudských postáv i zvierat, vyznačujúcich sa nielen výborným vystihnutím pohybu a životnosťou, ale aj autorovou chuťou k formálnym experimentom a k hľadaniu vlastného výrazu.


Vianočné tajomstvo (výstava)

Kedy? 25. november 2023 – 4. február 2024

Výstava vás prenesie do čias, keď sa namiesto e-mailov a SMS posielali pohľadnice, keď bolo zdobenie vianočného stromčeka kreatívnou činnosťou a betlehem umocňoval prežívanie vianočného tajomstva. Autorkami výstavy sú etnologička Mgr. Adriana Bárdyová a historička Mgr. Dominika Hlobíková. Výstava bude prístupná v kaplnke Budatínskeho hradu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu