FOTO: Na Liptove mal medveď zaútočiť na človeka. Podľa zásahového tímu k ublíženiu na zdraví nedošlo


FOTO: Na Liptove mal medveď zaútočiť na človeka. Podľa zásahového tímu k ublíženiu na zdraví nedošlo
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Jana Šimová

Vo štvrtok 14. septembra obletela Slovensko správa o ďalšom útoku medveďa na človeka. Stať sa tak malo v obci Liptovské Revúce. Incident preto prešetril Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Ten uviedol, že muž po strete s medveďom zranený nebol. 

K stretnutiu chovateľa hovädzieho dobytka s medveďom došlo v ešte v stredu 13. septembra v neskorých večerných hodinách na ceste nad obcou.

„Pri mužovi zastavilo auto s poľovníkmi, ktorí sa vracali z lesa, chovateľ nastúpil do automobilu. Muž nebol zranený a nedošlo ani k fyzickému kontaktu medveďa s človekom. Poľovníci následne vystrelili niekoľko výstražných výstrelov s cieľom odohnať medveďa,“ uviedla manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.


V prípade medveďa, ktorý sa vyskytuje v obci Liptovské Revúce, vyzýva aktuálne zásahový tím miestnych obyvateľov k zvýšenej opatrnosti. Situáciu však v spolupráci s políciou monitorujú a zisťujú možné príčiny priblíženia sa medveďa k obytnej zóne.

„Zároveň zásahový tím za spolupráce Správy Národného parku Veľká Fatra zvažuje ďalší postup, vrátane možnej eliminácie tohto problémového medveďa,“ dodala Bocková.

Dodala, že v tomto roku zatiaľ evidujú sedem prípadov útočiaceho medveďa na človeka, pri ktorých nedošlo k poraneniu alebo fyzickému kontaktu medveďa s človekom. K ublíženiu na zdraví došlo v deviatich prípadoch.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu