Podľa rezortu dopravy napreduje výstavba kysuckej diaľnice D3 podľa plánu. Hotová bude do roku 2029


Foto: Podľa rezortu dopravy napreduje výstavba kysuckej diaľnice D3 podľa plánu. Hotová bude do roku 2029 Foto: NDS

Stavba kysuckej diaľnice D3 napreduje podľa plánu. V príspevku na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť s tým, že jej dokončenie je pre rezort najvyššou prioritou. 

V stredu 13. septembra zasadala „pracovná skupina na riešenie prípravy a výstavby investičného projektu D3“. Jej úlohou je monitorovať celý proces prípravy a výstavby a okamžite riešiť a reagovať na prípadne problémy. 

Zložená je zo zástupcov Ministerstva dopravy, Národnej diaľničnej spoločnosti, Žilinského samosprávneho kraja, zástupcov lokálnych samospráv a Európskej komisie a miestnych aktivistov.

„Pri realizácii projektu bol dosiahnutý významný pokrok a kysucká diaľnica D3 by mala byť odovzdaná do užívania v polovici roka 2029. Ďalej však hľadáme priestor pre skrátenie termínov,“ uviedol Kmeť.


Diaľnicu chce rezort dopravy postaviť z európskych peňazí. V Bruseli na ňu alokovali sumu 770 miliónov eur, ktorú musíme využiť do roku 2027, s možnosťou predĺženia do roku 2029. Ak diaľničiari tento termín nestihnú, financie budú musieť vrátiť. 

V komentároch pod príspevkom však tajomník rezortu dopravy verejnosť uistil, že také niečo nehrozí. „Verte tomu, že s takým manažmentom NDS a spoluprácou so samosprávou som si istý a nič sa vracať nebude,“ uviedol.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu